Onze missie

LOKAAL beschouwt zichzelf als de ‘onderhoudsmonteur’ van de Rotterdamse lokale democratie. Actuele maatschappelijke en politieke vragen van de stad vormen onze motor, passie voor de betrokken burger onze brandstof.  Tussen straat en stadhuis, tussen universiteit en buurthuis, raadszaal of debatcentrum: daar bevindt zich ons werkterrein waarbij de dialoog ons belangrijkste instrument is. Niet om – in eerste instantie – consensus te bereiken, maar om te leren van elkaars verschillen. We zien het daarbij als onze verantwoordelijkheid om zo veel mogelijk (jonge) Rotterdammers te bereiken. Zo willen we bijdragen aan een sterke publieke sfeer en daarmee aan een vitale en veerkrachtig Rotterdamse democratie.

LOKAAL ondersteunt, faciliteert en organiseert de directe, levendige wisselwerking tussen burgers en bestuurders. Ook de kennis die deze wisselwerking oplevert willen we borgen, overdraagbaar maken en een plek geven in het geheugen van de stad. De voorbereiding voor het gesprek/debat, het scholen en trainen en het stadsonderzoek doen we samen met verschillende maatschappelijke partners, in opdracht van de gemeente Rotterdam.

De bijzondere methodieken van LOKAAL

LOKAAL onderscheidt zich door haar unieke methodieken. Deze zijn door LOKAAL zelf ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn het ontwikkelen van democratische vaardigheden van jongeren en het voeren van socratische dialogen in de wijken en op scholen.

Onze vier programmalijnen

  1. Publiek programma (o.a. 010 Debat i.s.m. het AD/Rotterdams Dagblad, het maandelijkse politieke café #DRAAD in Arminius, de debatreeks 010-Actueel i.s.m. de Openbare Bibliotheek, het Vrijheidsdebat op het Bevrijdingsfestival, de jaarlijkse verkiezing Beste Politicus van Rotterdam, maar ook bijvoorbeeld het 010 Lijsttrekkersdebat en het Socratische Lijsttrekkersdebat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar).
  2. LOKAAL Academie voor politiek & filosofie (o.a. de Basiscursus Gemeentepolitiek, de Rotterdamse Debatklas, cursus Socratisch gesprek).
  3. Jong in Rotterdam (LOKAAL begeleidt o.a. jongerenraad Young010, verzorgt burgerschapslessen op het Mbo, organiseert jaarlijks het Groot Jongerendebat Rotterdam).
  4. Onderzoek en ontwikkeling (LOKAAL begeleidt regelmatig studenten voor stages of opdrachten en doet zelf onderzoek voor o.a. een publicatie van het Groot Jongerendebat Rotterdam en in aanloop naar andere programma’s).