Groot Jongerendebat Rotterdam
Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét jaarlijkse debatevenement met Rotterdamse leerlingen van het voortgezet onderwijs tussen de 13 en 18 jaar. Deelnemende scholen aan het GJR zijn praktijk-, vmbo-, mavo-, havo-en vwo-scholen.
Het GJR wordt georganiseerd in opdracht van de Gemeente Rotterdam en is een samenwerking van LOKAAL, de Rotterdamse middelbare scholen en verschillende (politieke) jongerenorganisaties in de stad.
Terugblik Groot Jongerendebat Rotterdam 2024
‘Het lijkt inmiddels wel een familieprijs,’ grapte debatleider Victor Vlam na de spannende finale van het Groot Jongerendebat Rotterdam 2024. Aya Tahtah, leerling van het Lyceum Kralingen, nam in zaal Z van Theater Zuidplein de prijs van ‘beste debater’ in ontvangst. Haar oudere broer ging een paar jaar eerder met deze onderscheiding aan de haal.
De finale van het GJR op dinsdag 3 december vormde de afsluiting van een traject waaraan in totaal 500 leerlingen van elf Rotterdamse middelbare scholen hebben meegedaan. Onder toeziend oog van ouders, klasgenoten, vrienden en kennissen gingen twintig leerlingen van de zes overgebleven scholen met elkaar in debat over vier prikkelende stellingen. Deze werden ingeleid door Kinara Bahadoer, Amaya Arnhem, Yayah Tahtah en Tony van der Linden.
Juryleden Dieke van Groningen (fractievoorzitter VVD Rotterdam), Marvin Biljoen (raadslid GroenLinks), Elika Rehim Zadeh (vice-fractievoorzitter DENK Rotterdam) en Xander Nijmeijer (voorzitter wijkraad Oosterflank) gaven na elke debatronde tips en adviezen aan de jonge debaters en deelden regelmatig complimenten uit. ‘Wij genieten,’ klonk het eensgezind. De leerlingen hadden zich goed voorbereid en doorspekten hun bijdragen met humor, lepelden allerlei onderzoeksresultaten op en luisterden en reageerden op elkaars argumenten. ‘Jullie kunnen in de Tweede Kamer zo een cursus debatteren geven,’ klonk het vanuit de zaal.
De prijs van ‘Beste debater’ ging naar Aya Tahtah. ‘Omdat ze bij elke stelling prominent en met zelfvertrouwen en krachtig verhaal hield. Haar betoog uit het hart om met ontwikkelingshulp vrouwen in Afghanistan te blijven steunen, heeft ons allemaal geraakt,’ oordeelde de jury. De overige prijzen gingen naar: Evi Wijers, Dalton Lyceum Barendrecht (Beste Performance) Jolie van Bekkum, Emmauscollege (Beste Argument) en Malak Lamrini, OSG Hugo de Groot (Op naar de top). Aya Tahtah verklapte tot slot nog twee jongere broers te hebben. Dat belooft nog wat voor komende edities van het Groot Jongerendebat Rotterdam.
LOKAAL organiseert het Groot Jongerendebat Rotterdam in opdracht van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met de Rotterdamse middelbare scholen en (politieke) jongerenorganisaties. Vooraf maken de leerlingen in de klas kennis met politiek en debat door het spelen van het Politieke Spel. Elke klas kiest haar drie beste debaters. Zij ontvingen voor de finale een intensieve debattraining via LOKAAL.
Foto’s: Wim van den Broek
Terugblik Groot Jongerendebat Rotterdam 2023
Het Politieke Spel
Op meerdere Rotterdamse middelbare scholen maken jongeren kennis met politiek en debat, onder meer door het spelen van het Politieke Spel in de klas. Tijdens het Politieke Spel richten zij hun eigen politieke partij op, ontwerpen ze een verkiezingsposter, ontwikkelen zij speerpunten voor hun eigen partij, onderhandelen ze met de andere politieke partijen en proberen ze -met het aan hen toebedeelde budget- zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.
Peer-to-peer
Het Politieke Spel wordt, zoals elk jaar, gespeeld onder leiding van enthousiaste, door LOKAAL getrainde trainers. Dit zijn jonge mensen van de PJO’s (Politieke Jongerenorganisaties), Young010, jonge wijkraadsleden en andere maatschappelijk/politiek betrokken jongvolwassenen uit Rotterdam. Peer-education betekent: het leren van gelijken. Het is een succesvolle methode waarbij informatie, kennis en vaardigheden door getrainde jongeren aan andere jongeren worden overgedragen. Elf jongeren zijn dit jaar door LOKAAL opgeleid als peer educator, en hebben zich vervolgens ingezet door het politieke spel in de klas te begeleiden.
Benieuwd naar het politieke spel? In dit item van Nieuwsuur wordt het uitgelegd en is te zien hoe het in zijn werk gaat. Het GJR wordt uitgelicht vanaf 3 minuut 40 seconden.
Debattraining
De klassen die hadden meegedaan aan het Politieke Spel, kozen vervolgens hun drie beste debaters. Deze finalisten volgden twee intensieve debattrainingen via LOKAAL.
Finaledebat in Theater Zuidplein
Op maandag 11 december 2023 namen de finalisten het tijdens het finaledebat tegen elkaar op en gingen de strijd aan over stellingen die voor jongeren belangrijk zijn. Onderwerpen zoals klimaatonderwijs, het asielbeleid, geweld tegen hulpverleners en vrijheid van meningsuiting zorgden voor mooie, interessant en zeer inhoudelijke discussies. Er was een aanmoedigingsprijs, een prijs voor de beste presentatie, het beste argument en de beste debater van 2023.
De jury bestond uit René Segers-Hoogendoorn (Gemeenteraadslid CDA en Politicus van het Jaar), Amaya Arnhem (Wijkraadslid Katendrecht & Wilhelminapier) en Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein).
Drie stellingen zijn ingeleid door Gemeenteraadsleden Elika Rehim Zadeh (Denk), Dieke van Groningen (VVD) en Mina Morkoç (GroenLinks) hebben de stellingen ingeleid en bekend gemaakt. En de laatste stelling door Woordkunstenaar Nabil Tkhidousset.
De winnaars van het Finaledebat GJR 2023 zijn:
Winnaar: Mette Tieleman (Lyceum Kralingen)
Beste argument: Maroua Mouchoir (Hugo de Groot)
Beste performance: Sharif Ulfati (Laurens Lyceum)
Op weg naar de top: Rosa Cumbo Nacheli (Emmauscollege)
Foto’s: Lotte Spek
Download publicatie GJR 2023