Groot Jongerendebat Rotterdam 2023

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét jaarlijkse debatevenement in Rotterdam voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Het GJR is een uniek traject dat georganiseerd wordt voor en door jongeren: het is een samenwerking tussen LOKAAL, Rotterdamse middelbare scholen en verschillende (politieke) jongerenorganisaties in Rotterdam, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Het project is speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo) tussen de 13 en 18 jaar.

November: Het Politieke Spel in de klas
Op meerdere, verschillende Rotterdamse middelbare scholen maken jongeren kennis met politiek en debat, onder meer door het spelen van het Politieke Spel. In het Politieke Spel richten zij hun eigen politieke partij op, ontwerpen ze een verkiezingsposter, verzinnen zij speerpunten van hun partij, onderhandelen ze met de andere politieke partijen en proberen ze met het aan hen toebedeelde budget zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Het Politieke Spel wordt, zoals elk jaar, gespeeld onder leiding van enthousiaste, door LOKAAL getrainde trainers. Dit zijn jonge mensen die zich vrijwillig inzetten om hun enthousiasme voor politiek en debat over te brengen.

Benieuwd naar het politieke spel? In dit item van Nieuwsuur wordt het uitgelegd en is te zien hoe het in zijn werk gaat. Het GJR wordt uitgelicht vanaf 3:40

December: Debattraining & finale GJR
De klassen die meegedaan hebben aan het Politieke Spel wijzen vervolgens hun drie beste debaters aan. Deze finalisten krijgen twee intensieve debattrainingen, verzorgd door LOKAAL.

Tijdens de finale, die plaatsvindt in de raadzaal van het Rotterdamse stadhuis, nemen zij het vervolgens tegen elkaar op. Ten overstaan van een vakkundige jury, politici en wethouders gaan zij in debat over zaken die zij belangrijk vinden.

GJR finaledebat bijwonen?
Wil je komen kijken naar het GJR finaledebat? Meld je aan door naam, mailadres en motivatie te sturen naar anne.vansummeren@lokaal.org.

 

 

Meer informatie?