Groot Jongerendebat Rotterdam 2023

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét jaarlijkse debatevenement in Rotterdam voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét jaarlijkse debatevenement met Rotterdamse leerlingen van het voortgezet onderwijs tussen de 13 en 18 jaar. Deelnemende scholen aan het GJR zijn praktijk-, vmbo-, mavo-, havo-en vwo-scholen.

Het GJR wordt georganiseerd in opdracht van de Gemeente Rotterdam en is een samenwerking van LOKAAL, de Rotterdamse middelbare scholen en verschillende (politieke) jongerenorganisaties in de stad.

Terugblik Groot Jongerendebat Rotterdam 2023

Het Politieke Spel
Op meerdere Rotterdamse middelbare scholen maken jongeren kennis met politiek en debat, onder meer door het spelen van het Politieke Spel in de klas. Tijdens het Politieke Spel richten zij hun eigen politieke partij op, ontwerpen ze een verkiezingsposter, ontwikkelen zij speerpunten voor hun eigen partij, onderhandelen ze met de andere politieke partijen en proberen ze -met het aan hen toebedeelde budget- zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Peer-to-peer
Het Politieke Spel wordt, zoals elk jaar, gespeeld onder leiding van enthousiaste, door LOKAAL getrainde trainers. Dit zijn jonge mensen van de PJO’s (Politieke Jongerenorganisaties), Young010, jonge wijkraadsleden en andere maatschappelijk/politiek betrokken jongvolwassenen uit Rotterdam. Peer-education betekent: het leren van gelijken. Het is een succesvolle methode waarbij informatie, kennis en vaardigheden door getrainde jongeren aan andere jongeren worden overgedragen. Elf jongeren zijn dit jaar door LOKAAL opgeleid als peer educator, en hebben zich vervolgens ingezet door het politieke spel in de klas te begeleiden.

Benieuwd naar het politieke spel? In dit item van Nieuwsuur wordt het uitgelegd en is te zien hoe het in zijn werk gaat. Het GJR wordt uitgelicht vanaf 3 minuut 40 seconden.

Debattraining
De klassen die hadden meegedaan aan het Politieke Spel, kozen vervolgens hun drie beste debaters. Deze finalisten volgden twee intensieve debattrainingen via LOKAAL.

Finaledebat in Theater Zuidplein
Op maandag 11 december 2023 namen de finalisten het tijdens het finaledebat tegen elkaar op en gingen de strijd aan over stellingen die voor jongeren belangrijk zijn. Onderwerpen zoals klimaatonderwijs, het asielbeleid, geweld tegen hulpverleners en vrijheid van meningsuiting zorgden voor mooie, interessant en zeer inhoudelijke discussies. Er was een aanmoedigingsprijs, een prijs voor de beste presentatie, het beste argument en de beste debater van 2023.

De jury bestond uit René Segers-Hoogendoorn (Gemeenteraadslid CDA en Politicus van het Jaar), Amaya Arnhem (Wijkraadslid Katendrecht & Wilhelminapier) en Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein).

Drie stellingen zijn ingeleid door Gemeenteraadsleden Elika Rehim Zadeh (Denk), Dieke van Groningen (VVD) en Mina Morkoç (GroenLinks) hebben de stellingen ingeleid en bekend gemaakt. En de laatste stelling door Woordkunstenaar Nabil Tkhidousset.

De winnaars van het Finaledebat GJR 2023 zijn:
Winnaar: Mette Tieleman (Lyceum Kralingen)
Beste argument: Maroua Mouchoir (Hugo de Groot)
Beste performance: Sharif Ulfati (Laurens Lyceum)
Op weg naar de top: Rosa Cumbo Nacheli (Emmauscollege)

Foto’s: Lotte Spek

Download publicatie GJR 2023