UITGESTELD Jongerentop010

500 jongeren in gesprek over de impact van corona en veerkracht

Helaas is, ivm de nieuwe maatregelen vanuit de overheid, besloten de Jongerentop010 van vr 9 oktober, uit te stellen. Er wordt druk gezocht naar een alternatieve datum om de top alsnog door te laten gaan. Volg de Jongerentop010 op Facebook en Instagram voor alle updates.
—————-
Na de succesvolle burgertop G1000 in Rotterdam die LOKAAL in 2017 organiseerde, waar alle Rotterdammers werden opgeroepen om mee te denken over de stad, is het woord nu aan de jongeren. Zij staan centraal tijdens de Jongerentop010: Speak up!

De coronacrisis heeft al onze levens ingrijpend veranderd, jongeren niet uitgezonderd. Een deel van de gevolgen merken zij nu al, omdat problemen die er al waren nu sterk worden uitvergroot. Bij een deel van de gezinnen is thuisscholing een flinke uitdaging gebleken, of zelfs onmogelijk door het gebrek aan bijvoorbeeld een computer. Ook is het aantal telefoontjes naar de kindertelefoon significant toegenomen nadat de scholen gesloten bleven. Jongeren met een uitkering of een minimumloon hebben vaak al moeite om rond te komen, maar door de coronacrisis hebben ze het nog lastiger gekregen.

Tegelijkertijd zal een groot deel van de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren in de komende tijd, misschien zelfs pas na jaren, zichtbaar worden. Een deel hiervan zullen we zien aankomen, een deel zullen we niet kunnen voorspellen. De vraag is, hoe ga je daar als jongere mee om?

De impact van corona op het leven van Rotterdamse jongeren

Hoe weerbaar zijn onze jongeren? Wat kunnen zij zelf doen om de impact van corona op te vangen en wat hebben zij nodig van hun omgeving? Wat doet de gemeente, de scholen, hun ouders? Kortom, hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren én hun omgeving veerkrachtig genoeg zijn om de onverwachte schokken, niet alleen van corona maar ook andere (toekomstige) veranderingen, op te kunnen vangen?

Voor en door jongeren
De Jongerentop010 beslaat de héle stad: 500 jongeren, aan 50 gesprekstafels, die met elkaar een antwoord zullen formuleren op de vraag: Hoe gaan wij én onze omgeving om met (de gevolgen van) deze crisis?

Alle Rotterdammers tussen de 13 en 23 jaar worden uitgedaagd om mee te denken, mee te praten en mee te doen tijdens de Jongerentop010 die op vrijdag 9 oktober zal plaatsvinden. Jongeren uit alle delen van de stad gaan tijdens de Jongerentop010 met elkaar in gesprek over de impact van corona op hun leven en de manier waarop zij en hun omgeving hiermee om kunnen gaan.

Voor de Jongerentop010 werkt LOKAAL nauw samen de leden van de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010. De Young010’ers dragen gespreksthema’s aan, denken mee over de communicatie en organisatie en helpen LOKAAL om zoveel mogelijk Rotterdamse jongeren te bereiken. Young010 is tenslotte sinds 2017 hét aanspreekpunt als het gaat over jongerenzaken en is continu bezig om de stad leuker, mooier en beter te maken voor jongeren. De organiserende jongeren hebben de ambitie om de gemeenteraad bij hun project te betrekken. Vanuit de gemeenteraad zijn Enes Yigit en Elene Walgenbach als ambassadeurs betrokken.

Doel: advies aan de stad
De Jongerentop010 biedt álle jongeren in Rotterdam de kans hun stem te laten horen. Al deze gesprekken zullen resulteren in minstens drie adviezen die door de Rotterdamse jongerenraad Young010 zullen worden uitgewerkt en aangeboden aan het stadsbestuur.

Organisatie
De Jongerentop010 is een initiatief van Stichting LOKAAL en wordt georganiseerd in samenwerking met de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010, de Rotterdamse gemeenteraad & de griffie, Albeda, Zadkine, de Bibliotheek Rotterdam en IKBENWIJ.

Socials
Bezoek ook de website van de Jongerentop010 en volg de Jongerentop010 op Instagram & Facebook!

Aanmelden
Je kunt je aanmelden als deelnemer (alleen als je op 9 oktober 2020 13 – 23 jaar bent!). Voor tafelvoorzitters is er een reservelijst.

Locaties en bereikbaarheid Jongerentop010 op 9 oktober 2020

Je wordt ingedeeld op één van de volgende locaties. Welke locatie dit is, krijg je uiterlijk 5 oktober per mail te horen. Houd dus je e-mail in de gaten.

De deuren openen om 13.00 uur. Het programma begint om 14.00 uur en de Jongerentop010 is om 18.00 uur afgelopen.

Gespreksthema’s

De afgelopen maanden zijn wij met zoveel mogelijk Rotterdamse jongeren in zoveel mogelijk verschillende wijken in gesprek gegaan. Van jullie kregen wij te horen wat we écht moeten bespreken tijdens de Jongerentop010.

Uit deze wijkgesprekken zijn vijf hoofdthema’s gekomen. Bij jouw aanmelding kun je aangeven over welk thema je het liefst mee zou willen praten tijdens de Jongerentop010 op 9 oktober.

Onderwijs

Door de coronacrisis is de manier van leren en de manier waarop les wordt gegeven compleet veranderd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor leerlingen en studenten? Wat doet dit met jouw motivatie?

Veel leerlingen en studenten missen hun klasgenoten, het groepsgevoel en het vertrouwen dat een klas, groep of collegezaal geeft. En wie houdt er eigenlijk een oogje op die leerlingen en studenten die het op school of thuis al zwaar hadden? Wat heb jij nodig van het onderwijssysteem om veerkrachtig te zijn?

Mentale gezondheid

De coronacrisis zorgt voor grote veranderingen in ons dagelijks leven: we zitten meer thuis, hebben minder sociale contacten en weten niet zeker wat de (nabije) toekomst ons zal brengen. Sommige jongeren voelen zich alleen en missen de dagelijkse structuur van school, werk en sport. Ook stellen veel jongeren zich de vraag hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de ander.

Andere jongeren zagen toen ze thuis zaten juist ruimte voor hun eigen ontwikkeling, hebben zichzelf opnieuw leren kennen tijdens de lockdown en realiseerden zich hoe goed ze het eigenlijk hebben.

Hoe heb jij deze grote veranderingen ervaren? Wat heeft het met jou gedaan? En wat zou je nodig hebben om hier beter mee om te kunnen gaan?

Woonsituatie

Hoe je woont zal voor iedereen anders zijn. Woon je met je familie, met studiegenoten of alleen? In een klein of een groot gezin? Bij de een heeft de sluiting van scholen en kantoren gezorgd voor gezelligheid en een nóg hechtere woonsituatie: eindelijk meer tijd voor elkaar! Maar voor iemand die het thuis al lastig had is de woonsituatie nu nóg heftiger geworden. Elke dag dicht op elkaars lip zitten is voor sommigen heel onprettig of zelfs onveilig.

En hoe betaal je eigenlijk je rekeningen als je je baan door corona bent kwijtgeraakt? Wat is er veranderd in jouw woonsituatie en wat heb je nodig om die beter te maken?

Maatschappelijke ongelijkheid

De coronacrisis heeft impact op al onze levens. Maar welke invloed de coronacrisis heeft op dat van jou verschilt per persoon. Heb je het gevoel dat er naar je wordt geluisterd? Voel je je gehoord? Weet je welke mogelijkheden je wel of niet hebt? Of waar je moet zijn als je vragen hebt?

Toekomstperspectief

Eén ding is zeker, door de coronacrisis is veel onzeker geworden. Wat waren je plannen en kan dat allemaal eigenlijk nog wel? Is het nog mogelijk om stage te lopen bij het bedrijf van jouw dromen? Kun je nog een baan vinden na je afstuderen? Of heb jij juist kansen kunnen grijpen tijdens de crisis?

En wat heb jij eigenlijk nodig om je toekomstplannen waar te kunnen maken?

Mediapartners 

Stichting LOKAAL Rotterdam werkt voor de Jongerentop010 samen met OPEN Rotterdam en FunX Rotterdam.

De Jongerentop010 wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Gemeente Rotterdam
  • Fonds 21
  • Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (NUTfonds)
  • Stichting Woudschoten
  • Dienst Sport & Cultuur van de gemeente Rotterdam
  • Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Rotterdam (SMDR)
  • RabobankRotterdamFonds
Meer info?