De rechtvaardige stad

Socratisch lijsttrekkersdebat geeft stof tot napraten én nadenken

Beeld: Sander van Wettum

Wanneer ben je een Rotterdammer? Wat betekent identiteit voor jou? Vertel hier eens over vanuit je eigen ervaring?

Donderdagavond vond in De Nieuwe Poort het allereerste Socratische lijsttrekkersdebat ooit plaats. Een initiatief van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL), gehouden in een tot de nok toe gevulde intieme arena. Een experiment, om door middel van deze bijzondere gespreksvorm de deelnemende politici de onderliggende waarden achter de partijprogramma’s te laten onderzoeken. De waarden die minder goed in geld zijn uit te drukken, maar die wel de motor vormen achter hun politieke programma’s voor de stad.

In dit Socratische lijsttrekkersdebat, een debatvorm waarin persoonlijke ervaringen en concrete kwesties het startpunt vormen en het verhelderen van kwesties centraal staat, kruisten de voormannen en -vrouwen van de verschillende politieke partijen met elkaar de degens over de juiste balans tussen overheid en burger die nodig is voor een rechtvaardig Rotterdam.

Te gast waren Tanya Hoogwerf (#2 Leefbaar Rotterdam), Barbara Kathmann (lijsttrekker PvdA), Said Kasmi (lijsttrekker D66), Sven de Langen (lijsttrekker CDA), Leo de Kleijn (lijsttrekker SP), Judith Bokhove (lijsttrekker GroenLinks), Nourdin el Ouali (lijsttrekker Nida), Vincent Karremans (lijsttrekker VVD), Ruud van der Velden (lijsttrekker PvdD), Tjalling Vonk (lijsttrekker CU-SGP), Ellen Verkoelen (lijsttrekker 50PLUS) en Jos Verveen (lijsttrekker Stadsinitiatief Rotterdam).

“Welke waarden spelen een rol als je denkt aan onderwijs? Probeer dit eens uit te leggen aan de hand van je eigen ervaringen?” vroeg gespreksleider Lex Bohlmeijer de politici. “En bevraag elkaar hier eens op?”

De uitkomsten van de G1000 Rotterdam, de burgertop waar op 1 juli jl. duizend Rotterdammers met elkaar in dialoog gingen, vormden de inzet van het debat. Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, vrijheid. Wat betekenen deze waarden voor jou? Wat vind jij belangrijker, veiligheid of privacy? En wat nou als het één ten koste gaat van het ander? Voel jíj je veilig in onze stad? Waarom? En wat betekent dat, je veilig voelen?

Een geslaagd experiment, dat meer dan voldoende stof gaf tot napraten én ook zeker tot nadenken leidde. Wordt zonder twijfel vervolgd.

Kijk hier het Socratische Lijsttrekkersdebat terug. Credits: Douwe van der Werf & Nienke van Wijk.

Door

Tags: debat, GR2018, Lijsttrekkersdebat, Socratisch gesprek & socratische dialoog