Groot Jongerendebat Rotterdam 2021

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét debatevenement in Rotterdam voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Lotte Spek Photography

Het GJR is een uniek evenement dat georganiseerd wordt voor en door jongeren: het is een samenwerking tussen LOKAAL en verschillende (politieke) jongerenorganisaties in Rotterdam. Het project is speciaal voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo) tussen de 13 en 18 jaar.

Vanaf 25 oktober 2021: het Politieke Spel in de klas
Op maar liefst vijftien scholen maken jongeren kennis met politiek en debat, onder meer door het spelen van het Politieke Spel. In het Politieke Spel richten zij hun eigen politieke partij op, ontwerpen ze een verkiezingsposter, verzinnen zij speerpunten van hun partij, onderhandelen ze met de andere politieke partijen en proberen ze met het aan hen toebedeelde budget zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Het Politieke Spel wordt, zoals elk jaar, gespeeld onder leiding van enthousiaste, door LOKAAL getrainde trainers. Jonge mensen die zich vrijwillig inzetten om hun enthousiasme voor politiek en debat over te brengen.

December: Debattraining & finale GJR
De klassen die meegedaan hebben aan het Politieke Spel wijzen vervolgens hun drie beste debaters aan. Deze finalisten krijgen in twee middagen een intensieve debattraining, verzorgd door LOKAAL.

Tijdens de finale, die 13 december plaatsvindt in de raadzaal van het Rotterdamse stadhuis, nemen zij het vervolgens tegen elkaar op. Ten overstaan van een vakkundige jury, politici en wethouders gaan zij in debat over zaken die zij belangrijk vinden.

Aanmelden GJR 2021
Aanmelden voor het GJR 2021 van uw schoolklas(-sen) is vanaf nu mogelijk! Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, wel vragen we uw commitment aan het project om het gezamenlijk weer tot een groot succes te maken.

Omdat we zo veel mogelijk verschillende scholen de mogelijkheid willen bieden mee te doen aan dit project is er per school plek voor maximaal drie klassen. Tot slot; voor het spelen van het Politieke Spel in de klas is minimaal 1,5 tot 2 uur nodig.

Voor docenten 2021

Meld jouw (bovenbouw) klas aan voor deelname aan het Groot Jongerendebat 2021. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, wel vragen we uw commitment aan het project om het gezamenlijk weer tot een groot succes te maken!
  • Straatnaam + nummer + plaats
  • Bijvoorbeeld: 4 havo, 5 vwo
  • Naam docent
  • Ter voorbereiding op het Groot Jongerendebat spelen de leerlingen het zogenoemde 'Politieke Spel' met hun klas. Hiervoor dient minimaal anderhalf uur ingeruimd te worden. Vul hier bijvoorbeeld in: maandagmiddag 13.00 - 15.00 uur.
Meer informatie?