Genomineerden Politicus van het jaar 2020 bekend!

Wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen? De genomineerden zijn bekend....

Beeld: Genomineerden Politicus van het jaar 2020 bekend!

Het was een politiek jaar als geen ander. De agenda werd gedomineerd door de pandemie, door de te nemen maatregelen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, maar ook gericht op het verzachten van de gevolgen van deze maatregelen, waaronder het in leven houden van onze stedelijke economie en het beschermen van de samenleving.

De politiek zelf merkte dat als geen ander. Niet alleen werd de agenda beheerst door de gevolgen, ook de vergaderingen zelf waren anders. In virtuele omgeving in plaats van in de fysieke arena. Waardoor je minder de sfeer proeft, en vaker alleen de sprekers ziet — en niet de impact van hun woorden op de rest van de raad of op het college. Ook wij voelden meer afstand tot het stadhuis.

Het was daardoor een moeilijker periode om het optreden van individuele politici te beoordelen. Ondanks deze beperkingen keken we met groot genoegen naar raadsleden die in deze onrustige tijden boven het maaiveld uitstaken en met hun aansprekende visie op de stad én met resultaat zich manifesteerden als effectief en aansprekend raadslid.

Dit zijn de genomineerden voor de titel van Beste Politicus van Rotterdam 2020.

Elene Walgenbach
Er is een aantal raadsleden waarvan hun profiel enorm duidelijk is. Een daarvan is Elene Walgenbach. Ze heeft zich een duidelijk profiel aangemeten als voorvechter van het nachtleven, studenten en kunst en cultuur. Door de coronacrisis was de missie van het jongste raadslid van de stad dit jaar relevanter dan ooit. Ze regelde vouchers waarmee ondernemers hun terrassen konden uitbreiden en zo toch omzet konden behalen, zorgde dat de Witte de Withstraat autovrij werd en bleef Aboutaleb bevragen over de ruimte die de Eurekaweek zou krijgen.

 

Ruud van der Velden
Een zelfstandig politicus die zich, ondanks zijn éénkoppige fractie, op veel terreinen manifesteert. Goed geïnformeerd en stelt fundamentele, kritische vragen over grote projecten, maar ook messcherp op de kleinere onderwerpen zoals het stadhuismenu. En is ook niet te beroerd zijn hand op te steken als het goed is gegaan, om vervolgens daarmee zijn eigen speerpunten te benadrukken. Zo stemde hij vóór de begroting om dat hij de inzet voor stadsparken wilde steunen. Ook is hij een grote voorstander van transparantie en weigert gevoelige zaken alleen achter gesloten deuren te bespreken.

Jan-Willem Verheij
Jan-Willem Verheij treedt deze periode op als voorzitter van de raadsenquêtecommissie naar het Warmtebedrijf en leidde eerder al (in 2018) de onderzoekscommissie naar de Hoekse Lijn. Hoewel geen raadslid het belang van deze complexe onderzoeken zal ontkennen of bagataliseren, wordt het voorzitterschap tóch als corvee gezien. Als woordvoerder bouwen, wonen, majeure projecten, organisatie en financiën treedt Verheij op als Realpolitiker met heldere observaties en redeneringen, die niet zijn stem hoeft te verheffen om een punt te maken. Misschien niet het raadslid van de pakkende quotes, maar wel gedegen en betrouwbaar.

De titel Beste politicus van Rotterdam wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van de Rotterdamse parlementaire pers. De prijsuitreiking is een initiatief van het Periklesinstituut en stichting Lokaal en wordt met medewerking van Arminius georganiseerd.

De bekendmaking vindt dit jaar plaats op dinsdag 8 december, om 20.00 in Arminius, tijdens Draad. In het programma wordt dan teruggeblikt op het politieke jaar en staan de de aanwezige juryleden ook stil bij hún politieke nieuwsmoment van het afgelopen jaar en spelen we De Grote Ken Je Stad Quiz.

Voor meer informatie over het programma, kaarten reserveren, of de livestream volgen, klik hier.

Eerdere winnaars waren ondermeer Hugo de Jonge (2014), Nourdin El Ouali (2015) en Vincent Karremans (2018). Vorig jaar nam Gerben Vreugdenhil de prijs in ontvangst.

 

Door