Finale Groot Jongerendebat Rotterdam 2022

Op maandag 28 november 2022 heeft de finale van het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) plaatsgevonden. Op deze dag hebben scholieren van negen Rotterdamse scholen hun debatvaardigheden mogen bewijzen aan de jury. Zij mochten in de prachtige raadzaal van het stadhuis debatteren over vuurwerk, genderneutrale toiletten, woningen voor jongeren en Koningsdag 2023 in Rotterdam.

De jongeren werden in de afgelopen weken goed klaargestoomd voor deze spannende dag. Zo hebben ze kennis gemaakt met politiek en debat, onder anderen door het spelen van het Politieke Spel. Tijdens het spelen van dit spel richten leerlingen hun eigen politieke partij op en moeten ze fictief geld verdelen over voor hen belangrijke thema’s. De scholen hebben naar aanleiding hiervan hun beste debaters aangewezen die mee mochten doen. Deze hebben een intensieve debattraining gekregen van Stichting LOKAAL, onder leiding van Victor Vlam. Dit alles heeft erin geresulteerd dat de jongeren op maandag 28 november vol vertrouwen het stadhuis binnen stapten.

Voorafgaand aan het debat hebben de leerlingen informatie gekregen over de lokale politiek van de griffie van de gemeenteraad en van de nestor van de gemeenteraad, Theo Coskun. Ook heeft een van de bodes van het stadhuis een korte rondleiding door de raadzaal verzorgd. De presentatie voor deze dag was in handen van Victor Vlam. Kort na de rondleiding mocht iedereen plaatsnemen en ging het debat van start. Het was een mooi debat, vol passie, waar mogelijk humor en waarbij een enkeling zich zelfs kwetsbaar heeft durven opstellen. De jongeren hebben het niet makkelijk gemaakt voor de jury en het was dan ook een nek-aan-nekrace. De jury bestond uit Isabelle Broeders (raadsgriffier), Elika Rehim Zadeh (raadslid DENK) en Erik Verweij (raadslid VVD). Wethouder Faouzi Achbar heeft het debat geopend.

Er waren vier prijzen te vergeven: beste debater, beste performance, beste argument en op naar de top. De vier winnaars zijn Puk Donken (Emmauscollege), Willem van der Does (Laurens Lyceum), Anass el Majjoti (OSG Hugo de Groot) en Sheila Ghalkhani (Wolfert Tweetalig). Namens Stichting LOKAAL willen wij graag de winnaars feliciteren en alle aanwezigen bedanken voor de fantastische inzet. Dankzij jullie was het een mooie dag!

Het GJR is een jaarlijks terugkerend debat, waarvan de organisatie in handen is van Stichting LOKAAL, in opdracht van en samenwerking met de griffie en de gemeente Rotterdam. Door het GJR wordt de kennis van Rotterdamse scholieren over lokale politiek vergroot en worden hun debatvaardigheden versterkt.

Door