Dilemma’s in de schaduw van het verleden

H.J.A. Hoflandlezing 2019 door Ronald Leopold

Beeld: Gyzlene Kramer-Zeroual via Twitter

Ronald Leopold is directeur van de Anne Frank Stichting. Hij gaf gisteravond de H.J.A. Hoflandlezing in een uitverkocht Bibliotheektheater, met als thema morele keuzes.

“Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 was de opmaat tot de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Van de ene dag op de andere werden mensen voor dilemma’s gesteld, die bepalend zouden zijn voor hun lot of dat van anderen. Wie van het verleden wil leren doet er goed aan zich in deze dilemma’s te verdiepen. De geschiedenis is een optelsom van de keuzes die mensen maken, niet alleen in oorlogstijd maar ook in vredestijd. We spiegelen onze levens aan de gebeurtenissen van toen, zoeken de verschillen en overeenkomsten en vragen ons af welke de morele dilemma’s van de eigen tijd zijn. Een zoektocht in de schaduw van het verleden naar wie wij zijn en wie wij willen zijn,” aldus Leopold.

Na de lezing vond er een nagesprek over het thema plaats met Ronald Leopoldburgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) onder leiding van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL).

De avond startte met de première van de documentaire van filmmaker Arthur Bueno over de joodse onderduikers in de Breepleinkerk.

De lezing werd georganiseerd door ‘Initiatiefgroep 14 mei’ in samenwerking met LOKAAL.

Wilt u de volledige lezing in druk per post kosteloos thuis ontvangen?

Dat kan! Laat dan hieronder uw gegevens achter.

H.J.A. Hoflandlezing 2019 door Ronald LeopoldDilemma's in de schaduw van het verleden (digitaal)

Door

Tags: 14 mei, bibliotheektheater, bombardement, Burgemeester Aboutaleb, hofland, hoflandlezing & Rotterdam