De Jongerentop010 geeft Rotterdamse jongeren een stem

Rotterdamse jongeren in gesprek over veerkracht en de impact van corona

Beeld: Rogier Bos

Na de succesvolle burgertop G1000 in Rotterdam die LOKAAL in 2017 organiseerde, waar alle volwassen Rotterdammers werden opgeroepen om mee te denken over de stad, is het woord nu aan de jongeren. Zij staan centraal tijdens de Jongerentop010.

De coronacrisis heeft al onze levens ingrijpend veranderd, zeker ook voor jongeren. Een deel van de gevolgen merken zij nu al, omdat problemen die er al waren nu sterk worden uitvergroot. Bij een deel van de gezinnen is thuisscholing een flinke uitdaging gebleken, of zelfs onmogelijk door het gebrek aan bijvoorbeeld een computer. Ook is het aantal telefoontjes naar de kindertelefoon significant toegenomen nadat de scholen gesloten bleven. Jongeren met een uitkering of een minimumloon hebben vaak al moeite om rond te komen, maar door de coronacrisis hebben ze het nog lastiger gekregen.

Tegelijkertijd wordt een groot deel van de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren in de komende maanden, misschien zelfs na jaren, pas zichtbaar. Een deel hiervan zullen we zien aankomen, een deel kunnen we niet voorspellen. De vraag is, hoe ga je daar als jongere mee om?

De impact van corona op het leven van Rotterdamse jongeren
Hoe weerbaar zijn onze jongeren? Wat kunnen zij zelf doen om de impact van corona op te vangen en wat hebben zij nodig van hun omgeving? Wat doet de gemeente, de scholen, hun ouders? Kortom, hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren én hun omgeving veerkrachtig genoeg zijn om de onverwachte schokken, niet alleen van corona maar ook andere (toekomstige) veranderingen, op te kunnen vangen?

Voor en door jongeren
De Jongerentop010 beslaat de héle stad: 50 gesprekken, verdeeld over locaties in de hele stad, 5 thema’s – onderwijs, toekomstperspectief, woonsituatie, maatschappelijke ongelijkheid en mentale gezondheid | 1 vraag: Hoe gaan wij én onze omgeving om met (de gevolgen van) deze crisis?
Alle Rotterdammers tussen de 13 en 23 jaar zijn uitgenodigd om mee te denken, mee te praten en mee te doen tijdens de Jongerentop010 op vrijdag 11 december 2020. #speakup

Voor de Jongerentop010 werkt LOKAAL nauw samen de leden van de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010. Naar aanloop van de top zijn er al gesprekken geweest met meer dan 150 jongeren tijdens de zogeheten wijkgesprekken. Deze gesprekken hebben de basis gevormd voor de gespreksthema’s die tijdens de top behandeld worden. De uitkomsteen van de top worden door Young010 omgezet tot een advies. Dit advies wordt door de jongerenadviesraad, namens alle Rotterdamse jongeren, aangeboden aan het B&W, die al hebben toegezegd budget vrij te maken voor dit advies. Young010 is tenslotte sinds 2017 hét aanspreekpunt als het gaat over jongerenzaken en is continu bezig om de stad leuker, mooier en beter te maken voor jongeren.

Doel: advies aan de stad
De Jongerentop010 biedt álle jongeren in Rotterdam de kans hun stem te laten horen. Al deze gesprekken zullen resulteren in minstens drie adviezen die door de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010 worden uitgewerkt en aangeboden aan het stadsbestuur.

Organisatie
De Jongerentop010 is een initiatief van Stichting LOKAAL en wordt georganiseerd in samenwerking met de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010, de Rotterdamse gemeenteraad & de griffie, de Bibliotheek Rotterdam, Albeda, Zadkine en IKBENWIJ.

Meer informatie over de Jongerentop010

Door

Tags: burgertop, Jongerentop & Jongerentop010