Stel je voor, je bent de baas van Rotterdam…

Jonge Rotterdammers over de stad, hun wijk en de politiek

Beeld: Sander van Wettum

Welke politieke partij is het populairst onder jongeren? Op welke partij zouden zij stemmen als zij op dit moment stemgerechtigd waren? Wat vinden zij het leukst aan hun eigen buurt of wijk en wat kan er beter? En waar zouden zij in investeren als zij de baas waren van de stad?

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét debatevenement in Rotterdam voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het GJR wordt jaarlijks georganiseerd door LOKAAL. In 2016 deden maar liefst 31 klassen uit het voortgezet onderwijs mee: de meest succesvolle editie tot dusver!

Met als klapstuk de finale in de raadzaal van het stadhuis. De deelnemende leerlingen speelden onder leiding van door LOKAAL getrainde trainers in hun klas het Politieke Spel en maakten hierdoor, vaak voor het eerst, kennis met politiek en debat. Zij richtten een politieke partij op, ontwierpen een verkiezingsposter, verzonnen speerpunten van hun partij, onderhandelden met de andere politieke partijen en voerden hun eerste politieke debat. Daarna kregen de finalisten een aanvullende debattraining om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote finale.

Wij vroegen de leerlingen na afloop van het spelen van het Politieke Spel het hemd van het lijf. De – soms verrassende – uitkomsten van dit onderzoek vindt u in onze nieuwste publicatie ‘Stel je voor, je bent de baas van Rotterdam…’.

In totaal hebben 381 leerlingen meegedaan aan dit onderzoek. Onthoud dat de conclusies niet representatief zijn voor Rotterdam als geheel maar dat deze betrekking hebben op de leerlingen die mee hebben gedaan aan het project Groot Jongerendebat Rotterdam 2016.

 

GJR publicatie 2016Stel je voor, je bent de baas van Rotterdam...

Door

Tags: gjr & GJR2016