“Sharing knowledge is power”

Blog Young010 – EFUS Conference

Dinsdag 14 november 2017

18:30 – Soedhier, Helga, Gabriel en Femke zijn onderweg naar Schiphol Airport! Soedhier heeft in kunnen stappen in dezelfde trein als Femke, Helga is alleen gekomen en Gabriel had zijn trein gemist. Maar omdat we natuurlijk ruim van tevoren hadden afgesproken was er geen reden voor paniek en hebben we rustig kunnen meeten en in kunnen checken. Nadat we door alles heen waren, hebben we nog eventjes rustig kunnen avondeten voordat we op weg gingen naar het vliegtuig. Wat echt supertof is dat er allemaal stopcontacten waren om je telefoon op te laden bij de foodplaza’s!

20:55 – Ready to leave! Eenmaal zittende in het vliegtuig, beseffen we dat we dat onze paspoorten helemaal niet gecheckt waren! Wat een veiligheid zeg. Natuurlijk zijn wij nette mensen en houden we ons gewoon aan de regels.  Toen we naar de vliegtuig liepen werden we verwelkomd door de steward en de stewardessen van de KLM. Het bijzondere aan deze reis was dat de achterkant van het vliegtuig helemaal leeg was! Tijdens de vlucht was een stewardess, genaamd Julie erg geïnteresseerd in onze reis en wat we precies allemaal doen bij Young010. Ze was zo enthousiast, dat we een leuk kaartje van haar hebben gekregen!

23:30 – Eenmaal aangekomen in Barcelona zet Helga haar Spaanse skills in en communiceert ze met de taxichauffeur om ons naar de appartement te brengen. Het eerste gezicht van Barcelona is supermooi! Lange mooie brede wegen, en allemaal bomen aan de zijkanten met allemaal lichtjes! Toen we aangekomen waren, liet de huismeester onze appartement zien en het was echt supergezellig en cozy! We voelden ons direct thuis in ons eigen kleine huisje! Na het regelen van de papieren, wat Helga weer allemaal gefixt had, kon de strijd om slaapkamers beginnen! Gabriel en Soedhier hebben de strijd gewonnen en hadden het wat luxer dan Helga en Femke, maar zij hadden weer voorrang in de badkamers.

01:00 – Voordat we ons bed in gingen duiken, besloten we om nog eventjes de 24/7hr supermarkt te bezoeken 10 meter verder om eten en basisspullen te halen, zodat we de volgende ochtend direct een mooi ontbijt konden klaarmaken. Eenmaal klaar, konden we onze bedjes induiken. Lekker slapen!

Woensdag 15 november 2017

07:00- Na een paar uur te hebben geslapen in ons vakantie bedje zijn we opgestaan en hebben we ons klaargemaakt om een goed ontbijtje te eten. Nadat we hebben genoten van de heerlijke geroosterde broodjes en een lekker eitje zijn we vertrokken voor onze eerste dag van de conferentie. Eenmaal onderweg hebben we onze ogen uitgekeken op de mooie balkonnetjes en de geweldige palmbomen aan de weg. Om half tien aangekomen  kwamen we erachter dat de conferentie pas om  12 uur begon omdat het eerste programma was gecanceld.

12.00- We zijn de conferentie gestart met een lunchdebat. Dit onderdeel was speciaal voor de jongeren. We hebben ons verdeeld over de groepen en maakten kennis met de verschillende jongeren. Er waren ongeveer 50 jongeren aanwezig uit allemaal verschillende Europese landen. Jongeren o.a. uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland natuurlijk! Het bijzondere hiervan was dat alle jongeren zich bezighielden met veiligheid in de stad. Of het nou om een losstaand onderzoek ging of een jongerenraad, ze waren er allemaal aanwezig!

Later hebben we de plenaire opening meegemaakt. Een heel groot publiek was er aanwezig, en het evenement werd geopend. Doordat er voornamelijk ook Frans en Spaans werd gesproken, moesten we allemaal een koptelefoon en een ontvanger halen waarmee de sessies live in het Engels, Spaans, Catalaans, Frans en Italiaans werden vertaald!

Donderdag 16 november 2017

Discriminatory violence

Helga en Soedhier hebben op donderdagochtend ‘discriminatory violence’ bijgewoond. Deze sessie was opgedeeld in 2 workshops. Het was een boeiend onderwerp waarbij werd ingegaan op de verschillende facetten van geweld als het aankomt op discriminatie. Een paar vormen van discriminatie die van bod kwamen waren bijvoorbeeld ‘Gender, race and discrimination about religion’. Deze onderwerpen zijn uitgebreid aan bod gekomen. Er waren professionals van verschillende landen die deze onderwerpen op podium brachten. Zo sprak onder andere Shams Asadi als spreker van Vienna, Marik Fetouh van Bordeaux, Joanna Perry van London, Maribel Ramos namens de RAIS Foundation en Paul Giannasi namens de Department for Communities and Local Government.

Tijdens de sessie is ons een belangrijk probleem opgevallen dat zich in veel landen afspeelt. Wanneer er sprake is van discriminatie geweld, dan wordt er relatief gezien minder vaak aangifte gedaan, vergeleken met andere soorten geweld. Dit is een probleem dat vraagt om meer aandacht. De hoofdreden dat mensen geen aangifte doen is omdat er wordt vernomen dat er geen actie wordt ondernomen.

De social media kunnen erg helpen om vertrouwen te bouwen tussen de burgers en de politie. Daarnaast kunnen trainingen voor de politie helpen om beter in te kunnen spelen op lastige sociale situaties met burgers. Tijdens de workshop vertelt Jari Taponen (Helsinki Police Department) dat de politie daar actief gebruik maakt van social media, en dat er in Helsinki erg weinig criminelen zijn.

Technologies for prevention

Donderdagochtend bezochten Gabriel en Femke twee plenaire sessies die gingen over Technologies for Prevention. De eerste helft was vrij lastig te volgen, omdat de host de informatie die gegeven werd niet goed met elkaar wist te verbinden. Omdat we het onderwerp toch erg interessant vonden en een aantal Nederlandse sprekers de tweede helft van Technologies for Prevention zouden bijwonen, besloten we nogmaals deze sessie bij te wonen. Dit keer was de host een stuk enthousiaster en werden de verhalen en stukken informatie beter aan elkaar verbonden. Allereerst werd er gesproken over de bedreigingen die de sprekers binnen hun eigen woon-/werkomgeving tegenkwamen. Sommige sprekers gaven aan het gebruik van online data een risico te vinden, terwijl een andere spreker het juist zorgwekkend vond dat bepaalde steden zo achterblijven op het gebied van datagebruik. Het was interessant om te zien hoe de sprekers de overeenkomsten en verschillen op het gebied van technologie voor veiligheid binnen hun land naar voren brachten.

Field Visit Camp Nou

In de middag bezochten Gabriel en Femke het welbekende voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona. Omdat we eerst met een grote groep naar het stadion moesten gaan, kregen alle deelnemers van de fieldtrip een oortje. In dit oortje kregen we alle instructies over de weg naar het stadion. Wijzelf, en waarschijnlijk iedereen die hieraan meedeed, voelde zich echt beveiliger 2.0 Aangekomen bij Camp Nou werden we ontvangen door één van de politieagenten uit Barcelona. Hij gaf ons een tour door het hele stadion. Nadat iedereen voorzien was van foto’s vervolgden wij onze weg naar de controlekamer. Gabriel en Femke hadden na het zien van dit immense stadion een veel grotere en moderne controlekamer verwacht. De Spanjaarden zijn echter zo gek nog niet. De politieagent vertelde ons in een andere ruimte alles over de protocollen die ze volgen wanneer FC Barcelona speelt. Zo wordt er al dagen voor aanvang gecommuniceerd met verschillende politiekorpsen, grote organisaties en belanghebbenden binnen de stad. Daarnaast heeft de politie zicht op de standaard routes die toeschouwers gebruiken voor hun weg naar het stadion. Omdat de politie hier, door de jaren heen, zoveel informatie over heeft verzameld, kunnen zij ter plaatse staan en mensen op veilige wijze richting het stadion begeleiden. Gabriel en Femke vonden het vrij bizar hoeveel impact een enkele voetbalwedstrijd heeft op alle facetten binnen de stad. Zij vonden het een erg leerzame field trip en hebben veel meer inzicht gekregen over de impact van evenementen op de veiligheid binnen een stad.

In de avond kwamen wij vieren weer bij elkaar en bespraken we onze bevindingen van de dag onder het genot van heerlijk Spaans eten. Dit deden wij uiteraard op de Ramblas. Een echte prachtplek in Barcelona. Ook hebben we ervaringen gedeeld met jongeren uit ons buurland Duitsland. Dit was erg gezellig en verreikend!

Vrijdag 17 november 2017

De laatste dag is aangebroken! We mochten de conferentie met alle jongeren afsluiten, en hebben onze ervaringen, momenten en tops mogen delen met de groep. Natuurlijk hebben de na de afsluiting van de conferentie ook ons tripje naar Barcelona voor onszelf afgesloten met een klein bezoekje aan de Magic Fountains.

Wij kijken ernaar uit om alles wat we hebben geleerd met de stad te delen, zodat we samen Rotterdam nog veiliger kunnen maken. Zoals André Vervooren (directeur veiligheid  bij gemeente Rotterdam) bij één van de workshops al had aangegeven: ”tegenwoordig draait het niet om ‘kennis is macht’, maar om het delen van die kennis. Sharing knowledge is power.” Zo lang we met elkaar blijven praten en onze kennis blijven delen, brengen we elkaar verder.

Door: Femke Ooms, Helga Morais, Soedhier Bansidhar en Gabriel Gomes Barros. 

Op de hoogte blijven van alles wat Young010 doet?

Door en

Tag: young010