G1000

Hoe bewaren wij de vrede in de stad?

Op zaterdag 1 juli jl. gingen tijdens de burgertop G1000 Rotterdam zo’n duizend Rotterdammers in de Doelen met elkaar in dialoog over de vraag: ‘Hoe bewaren wij de vrede in de stad?’

“Ik kijk met grote tevredenheid terug op een bijzondere en zeer geslaagde dag,” zegt Liesbeth Levy, directeur van LOKAAL en initiatiefnemer van de G1000 Rotterdam. “Rotterdammers hebben met liefde en toewijding hun vrije zaterdag opgeofferd om zich gezamenlijk te buigen over onderwerpen die iedereen aangaan, zoals onderwijs, samenleven in de wijk en radicalisering. En ik ben diep onder de indruk van de betrokkenheid en inzet die getoond is door alle deelnemers, vrijwilligers en tafelvoorzitters.”

Benieuwd naar de resultaten van de G1000 Rotterdam?Download hier 'De staat van Rotterdam'

Theater- en televisiemaker, schrijver en Rotterdammer Wilfried de Jong presenteerde de dag. “Wilfried was geweldig en ook het verdiepingsprogramma dat voor de lunch plaatsvond is door de deelnemers als erg positief ervaren. Ik heb Rotterdammers zien dansen, er werden schitterende lezingen verzorgd en ter plekke theater gemaakt: er was werkelijk voor elk wat wils,” zegt Levy. “Maar, het grootste succes zit ‘m in de dialogen die zijn gevoerd. Daar hebben wij in de voorbereiding veel aandacht aan besteed en dat heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen. De dag was niet alleen buitengewoon sfeervol en inspirerend, maar ook urgent. De gesprekken gingen echt ergens over en daar ben ik ontzettend trots op.”

Aftermovie G1000 Rotterdam (OPEN Rotterdam)

Op weg naar G1000 Rotterdam
In aanloop naar de G1000 organiseerde LOKAAL verschillende bijeenkomsten, bedoeld om input te leveren voor de vragen die tijdens de G1000 centraal zullen staan en om de grootstedelijke dialoog op gang te brengen.

Dit deed LOKAAL op verschillende manieren. Niet alleen door het leiden van socratische gesprekken in schoolklassen, maar ook bijvoorbeeld door het organiseren van de reeks Preken voor andermans Parochie en de serie ‘Op weg naar G1000’: vier bijzondere bijeenkomsten die waren bedoeld om input te leveren voor de vragen die tijdens de G1000 centraal zullen staan.

Het G1000-project van LOKAAL vormt een integraal en fundamenteel onderdeel van het programma WIJ-samenleving.