Het centrum is geen pretpark

Politiek maandoverzicht DRAAD juni 2016, door Willem Sonneveld

Beeld: Len Elkhuizen

De personalia.

Fred Marree, de hondstrouwe én landelijk bekende voorlichter van stadsbeheer nam deze maand na 42 jaar afscheid en ging met een welverdiend pensioen. Dat zegt natuurlijk wel iets, dat de woordvoerder van de beheersorganisatie van de stad een bijna landelijke uitstraling heeft. Fred heeft een carrière kunnen bouwen op de golven van “schoon, heel en veilig” een offensief dat inmiddels een jaar of 15 duurt en zijn vruchten begint af te werpen.

Alhoewel, als de koperen ploert weer duchtig begint te schijnen dan kun je je dat afvragen. Hoe we ook ons best doen, de Rotterdammer laat met het mooie weer van alles achter op straat en in de parken. En dan die brommers die geluidsoverlast veroorzaken en door de straten scheuren.. Ik zeg het nu ook maar een keer in het openbaar: “Donderlazerstraal op met je brommer.”

Je kunt de hufters aanpakken, maar niets lijkt te helpen. Misschien wel omdat de burger weet dat vadertje gemeente alles achter zijn kont opruimt en schoonmaakt.

Ook deze maand. Aboutaleb, gaat hij wel of niet de PvdA leiden. Hij gaat niet. Voorlopig dan.

In de categorie: opmerkelijk.

Ronald Buijt zwaait sinds kort de scepter bij Leefbaar Rotterdam en de partij lijkt los. Eerst deelde Bart Joost van Rij een tik uit aan twee hufters op een scooter die een verslaggeefster van PowNews bespuugden. Daarna noemde Tanya Hoogwerf PvdA-raadslid Peggy Wijntuin in debat over discriminatie tot tweemaal toe “Mevrouw Simons”.

Hoe moeten we deze actie van Bart-Joost en dit cynische grapje van mevrouw Janmaat duiden? Ik denk zo: Leefbaar voelt de verkiezingen naderen en werkt onder leiding van Ronald Buijt aan wat electorale kleur op de wangen. Hun goed recht, maar toch maak ik me zorgen. We delen in het publieke debat alleen nog maar uit, alsof we zijn vergeten dat het midden nog bestaat. Goed luisteren en ontvangen is er niet meer bij. Ondertussen wordt van al dat gepolariseer zeker de helft van de bevolking niets wijzer.

Hun goed recht, maar toch maak ik me zorgen.

Willem Sonneveld

In de categorie: hoor je verder niemand over.

De behandeling van de jaarrekening. Zolang u de riool- en vuilniszakkenbelasting niet ziet stijgen zal het allemaal wel. Toch?!

Het is ook té ingewikkeld. Zeker ook voor de meerderheid van de raadsleden. Die snappen het ook niet. Wat is het geval:

  • De accountant vindt het wel okay, zij het op het randje. In hun haute finance boeventaaltje klinkt dat zo: “Het totaal van de ongecorrigeerde fouten en onzekerheden blijft bij de jaarrekening 2015 net binnen de gehanteerde materialiteitsgrens.”
  • Verder zijn er onderbestedingen en is er te weinig geld uitgegeven. In de zorg bijvoorbeeld. Een bekende truc. Eerst het zuur, dan het zoet. De verkiezingen komen eraan! De boodschap: Er is nu eindelijk geld over en dat gaan we uitdelen ook.

Over geld gesproken. De stemmers van CDA, Leefbaar en D66 worden eindelijk beloond. Na jaren van bezuinigen kan er eindelijk wat uitgekeerd worden. Er is geld voor cultuur (wens van D66), voor sport (wens van het CDA) en geld voor Rotterdam-oost.

Dat geld voor Rotterdam Alexander is slecht besteed omdat Rotterdam-oost het prima doet. Kijk maar naar de sheet. Het is ook pijnlijk voor Leefbaar, want die moeten in ruil voor een fooi van 10 miljoen toestaan dat de A13/16 dwars door hun eigen electorale achtertuin wordt aangelegd. CDA en D66 hebben veel beter onderhandeld en geen centje pijn geleden.

Verder deze maand?

RIF010 kreeg een tikkie. Ik ben daar niet rouwig om. Het centrum is geen pretpark.

De Milieuzone werkt en er worden boetes uitgedeeld. Ik ga mijn zwager en zijn gezin op korte termijn buiten de zone oppikken.

En deze maand werd het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur gepresenteerd. Een lijvig boekwerk vol met woordjes als ‘vitale verbindingen’, ‘educatie’, ‘internationalisering’ en ‘programmatische samenwerking en vernieuwing’. Ja pak de papieren zak er maar even bij.

De verbeelding is al lang niet meer aan de macht. Kunst moet vooral nog instrumentele doelen dienen.

Meest opmerkelijke zaken: Het Wereldmuseum krijgt geen centen meer en mag alleen nog op de collectie passen. Boijmans schijnt technisch failliet te zijn, maar gaat wel een avontuur met een nieuw collectiegebouw aan.

Tot slot mensen.

Wethouder Schneider van bouwen en wonen en Leefbaar Rotterdam, hier vanavond aanwezig, zit een klein beetje in de verdrukking. Natuurlijk is dat flauw om te zeggen. “If men define situations as real, the situation….” Juist ja. Maar toch! Ronald Schneider krijgt de raad steeds over zich heen:

  • In het debat over Waterfront en de overgemaakte miljoenen.
  • In het debat over de toepassing van de erfpachtmaatregel bij het Schiekadeblok. Er kwam gelukkig voor hem geen rekenkameronderzoek naar de verdwenen miljoenen, maar de Rekenkamer gaat haar tanden er wel inzetten.
  • Je weet dat het fout gaat als een commissievoorzitter in een debat buiten de microfoon om, maar duidelijk verstaanbaar, de wethouder toebijt: “Je bent gewoon de sjaak, dat is wel duidelijk.”
  • Zelfs een debatje over het verplaatsen van een “keramisch tegeltableau” ontaarde in een botsing met de raad en een complete slachtpartij. Tot driemaal toe moest de houder van de wet “Sorry” zeggen.

Dan ga je niet helemaal lekker als wethouder. Nu komt er een referendum over de woonvisie aan. Ronald heeft het grootste gelijk van de wereld. Slopen die woningen. Ik wil de druk niet opvoeren, maar ik zou wethouder Schneider willen adviseren om all-in te gaan. Na twee jaar is de inwerkperiode voorbij, het is opstaan en gloriëren nu. Erop of eronder.

Helemaal tot slot.

De PvdA haalde weer niet op eigen kracht dit maandoverzicht. Dat baart me pas echt zorgen.

Willem Sonneveld droeg dit politieke maandoverzicht voor op 21 juni 2016 tijdens DRAAD, de politieke talkshow van LOKAAL en Arminius. Volg hem ook op Twitter

Door

Tags: Arminius, DRAAD, maandoverzicht, politiek & willem sonneveld