Young010 van start in de Doelen

Jongeren krijgen een stem in Rotterdam

Beeld: Sander van Wettum

Gisteren gaf wethouder Eerdmans in de Doelen het officiële startsein voor het nieuwe jongerencollectief van Rotterdam, Young010. Dit gebeurde tijdens de spectaculaire Kick-off in de Doelen.

Alle Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 23 jaar ontvingen afgelopen zomer de uitnodiging om zich voor dit nieuwe jongerencollectief aan te melden. Doel van het jongerencollectief: de stem van jongeren in de stad serieus nemen en de stad leuker, mooier en beter te maken voor jongeren.

Vol verwachting
Meer dan 1100 Rotterdamse jongeren gaven gehoor aan de oproep en enkele honderden hiervan waren gisteren aanwezig bij de Kick-off. De jongeren werd een gevarieerd programma voorgeschoteld dat begon met een podiumprogramma in de Willem Burger Zaal onder leiding van de Rotterdamse auteur Ernest van der Kwast. Hij ontving onder meer Quintis Ristie en Soundos el Ahmadi op het podium.

Dat jongeren graag mee denken en praten over Rotterdam was voelbaar in de zaal: er hing een sfeer van betrokkenheid en verwachting. Ernest zei dat hij erg benieuwd was naar de drijfveren van de aanwezige jongeren. Hij vroeg verschillende jongeren in de zaal waarom zij zo enthousiast waren over Young010 en waarom zij hadden besloten om zich voor het jongerencollectief aan te melden. De meesten bleken al heel jong in politiek geïnteresseerd te zijn en sommigen hadden – zo bleek – zelfs een partij opgericht, de partij voor de kinderen.

Ken jezelf
Hierna werd Quintus Ristie op het podium uitgenodigd. Hij sprak over wilskracht en deelde met de jongeren een persoonlijk verhaal over zijn jeugd in Suriname. Ristie: “Leiderschap is niets zonder wilskracht.” Zijn belangrijkste boodschap: ken jezelf!

Vervolgens werden Rosanne, Rewien en Sofie, drie jongeren die zich voor Young010 hebben aangemeld, op het podium gevraagd. Zij mochten een voorproefje geven van de thema’s die zijn belangrijk achten voor jongeren in de stad. Het eerste bood direct stof tot nadenken: “Wij zouden weer écht met elkaar moeten communiceren, in plaats van ‘veilig’ via onze eigen sociale media kanalen.” De jongeren bleken erg trots op hun stad die in hun ogen bovenaan alle ‘goede’ lijstjes staat.

Volg je hart
Na de jongeren was het de beurt aan Soundos el Ahmadi. Zij stak het publiek een hart onder de riem en beschreef aan de jongeren het voor haar belangrijkste moment in haar leven. Dat moment vond plaats toen zij, toen zij nog een 9 tot 5 baan had, getuige was van een uitgebluste collega die zijn 40-jarige werkjubileum vierde. “Dat nooit,” dacht Soundos.

Tot haar grote verbazing mocht ze van haar moeder een jaar lang haar hart volgen om uit te zoeken of stand-up comedy haar roeping was. Dat bleek een schot in de roos, ook al was het in het begin niet makkelijk om ‘one of the guys’ te zijn. Soundos vertelde dat ze gelukkig en dankbaar is dat ze voor zichzelf heeft kunnen kiezen. Zij inspireerde de aanwezige jongeren dan ook om hetzelfde te doen.

Van start
Tot slot betrad wethouder Eerdmans het podium om het officiële startsein te kunnen geven voor Young010. Hij zei blij te zijn met de getoonde betrokkenheid van de jongeren. Eerdmans: “Ik ben erg blij dat jongeren gaan nadenken over de stad en dat LOKAAL hier handen en voeten aan gaat geven.”

Samen met Rosanne, Rewien en Sofie drukte de wethouder de rode knop in. Een feestelijke confettiregen werd over de zaal uitgestort onder begeleiding van het nummer ‘Roar’ van Katy Perry: “Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar. Louder, louder than a lion.”

Young010 is nu officieel van start!

Dans, comedy, politiek… en meer
Na het podiumprogramma maakten de jongeren een rondje over de infomarkt waar verschillende Rotterdamse organisaties van de gelegenheid gebruik hadden gemaakt zich aan de jongeren te presenteren. Onder meer Challenge010, het Jeugdcultuurfonds, PIT010, de JongerenBijdrageRegeling, de Brede Raad, de Cultuurscouts en DOCK, maar ook het CDJA, de Jonge Democraten, de JOVD en de Jonge Socialisten waren vertegenwoordigd op de infomarkt.

De Young010’ers die zich hadden aangemeld voor een workshop verdwenen hierna in de workshopzalen. Dans, comedy, wilskracht, politiek, columns schrijven… voor elke jongere was er de mogelijkheid om zijn of haar al dan niet verborgen talenten te ontdekken.

Nagenieten? Bekijk de foto’s (van Sander van Wettum)!

Door

Tags: ernest van der kwast, jongeren, jongerenparticipatie, joost eerdmans, participatie, soundos el ahmadi & young010