Starten op de woningmarkt… HOE DAN?!

Dinsdagavond 20 mei 2025

‘Jongeren, laat je vooral horen!’

‘Ja,’ knikt wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). Zij zou ook een rode kaart in de lucht hebben gestoken. Net als vrijwel het voltallige publiek bij de 010-actueel ‘Starten op de woningmarkt… HOE DAN?! is zij het oneens met de stelling dat het goed mogelijk is om als starter een passende woning te vinden in Rotterdam.

Moreno Fernandes en Ouissam Massali weten er alles van. Allebei doen ze mee aan de campagne Gewoon Wonen die de wooncrisis in de regio Rotterdam een gezicht geeft. Zo zoekt Ouissam vijf jaar tevergeefs naar een (sociale) huurwoning. ‘Ik reageer eigenlijk dagelijks, maar het is niet te doen,’ verzucht ze.  Moreno was dakloos, bankslaper en woont nu antikraak. ‘Mijn leven staat stil. Er moet iets gebeuren, liefst vandaag.’ Om zijn stem – en die van duizenden lotgenoten – kracht bij te zetten, startte hij de petitie ‘Stop de wooncrisis’. Die is inmiddels 43.000 keer ondertekend.

Wat Simon Vrijsen (Vereniging Eigen Huis) betreft, sluiten ook starters op de koopmarkt zich hierbij aan: ‘Twee derde voelt zich niet gehoord door de politiek.’ De petitie van Moreno gaat in juli naar de beleidsmakers in Den Haag.

Kleiner wonen
Maar wat doet Rotterdam? Het verandert de situatie van Moreno en Ouissam niet vandaag, maar Zeegers geeft aan dat in de stad keihard wordt gewerkt om het woningtekort terug te dringen. Zo kwamen er vorig jaar 3.751 woningen bij, waarvan 65 procent sociaal en betaalbaar. Target gehaald. Doel aan de horizon: 90.000 nieuwe woningen in 2040. ‘Er is nog ongelofelijk veel te doen. Ook rond het beter benutten van bestaande woningen, bijvoorbeeld door opsplitsing. We moeten kleiner wonen.’ Tegelijkertijd zijn er allerlei obstakels bij nieuwbouw: de financiering, stijgende bouwkosten, personeelsgebrek, lange procedures en stikstof.

En dan is er ook nog die ene procederende bewoner. Eén omwonende kan uit angst voor overlast een bouwproject voor bijvoorbeeld studentenwoningen lang vertragen door tot aan de Raad van State te procederen. Dat is iemands recht. Maar stelt Zeegers: ‘Van goed burgerschap mag je verwachten dat je niet alleen je eigen belang weegt.’

Laat je stem horen
Dominique van Elsacker (manager Stadswonen) haakt daarop in en roept jongeren op om hun stem te laten horen bij inspraakavonden bij dergelijke woonprojecten. ‘Laat horen dat jij wel blij bent met die plannen. En vraag dan maar: ‘Waar mogen we dan wel wel wonen?’

En zo is meer waar jongeren hun belangen beter kunnen laten horen. Hedy van den Berk (bestuurder Havensteder): ‘De landelijke huurbevriezing in de sociale sector draagt niet bij aan meer goedkope woningen. Dus wordt boos en maak kabaal.’ Havensteder, dat 6.000 woningen gelabeld heeft voor jongeren tot 27 jaar, verwacht net als andere corporaties dat door de huurbevriezing er veel minder sociale huurwoningen kunnen worden gebouwd op opgeknapt.

Beetje inschikken
Lennart Droppert (Jonge Democraten D66) was de enige in de zaal die een groene kaart opstak. ‘Ik hoor dat op Zuid best wel wat te vinden is.’ Maar de juiste contacten hebben is dan wel een voorwaarde. Verdere verdichting van de binnenstad ziet hij als beste oplossing. ‘Bij alle voorzieningen die jongeren willen.’ Jurre Roeling (SP jongeren Rotterdam): ‘Maar doe dat dan wel slim, duurzaam en op een menselijke manier.’ De sloop en nieuwbouw van de Pompenburg noemt hij daar als verkeerd voorbeeld.

ChristenUnie-lijsttrekker Gerben van Dijk geeft aan dat we als samenleving ook zelf een bijdrage kunnen leveren. Door ‘een beetje in te schikken’ op de overvolle woningmarkt. ‘Steeds meer mensen wonen alleen, ook in grote huizen.’ Natuurlijk kun je niemand dwingen om kleiner te gaan wonen of anderen bij je te laten wonen. Maar dat het efficiënter moet, staat voor hem vast.

Lange tunnel
VVD-gemeenteraadslid Erik Verweij: ‘Geef wonen prioriteit boven andere belangen. Jongeren die aan het werk gaan moeten erop kunnen vertrouwen dat zij gewoon een woning kunnen betalen om hun leven op te bouwen.  Versoepel de regels rondom woningverhuur en woningsplitsing.’ Ook hier een oproep tot actie: ‘Jongeren, laat van je horen, ook richting de politiek. Bel ze suf, en druk door. Maak duidelijk wat voor menselijke drama achter deze woningnood zit.’

Wethouder Zeegers voelt dagelijks die druk. ‘Er komt licht aan het eind van de tunnel, maar de tunnel is lang.’ Moreno en Ouissam zoeken nog maar eens op hun mobiel: is er toevallig nog een woning beschikbaar gekomen?

De woningmarkt zit muurvast. Voor veel Rotterdammers is het inmiddels een dagelijkse kopzorg. Voor starters, veelal jongeren, is de woningmarkt helemaal een ramp. Want als je wil starten op de woningmarkt, denk je al snel… HOE DAN?!

Op dinsdagavond 20 mei gaat LOKAAL in gesprek met o.a. hoofdgast Chantal Zeegers (wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen), Moreno Fernandes (woningzoekende), Erik Verweij (gemeenteraadslid VVD), Gerben van Dijk (burgerraadslid ChristenUnie), Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter Havensteder), politieke jongerenorganisaties en natuurlijk ook met jou! Welke stappen worden er gezet om de woningmarkt voor starters meer lucht te geven? En is dat wel voldoende? Moeten de mouwen misschien nog verder worden opgestroopt in onze stad? Praat en denk mee.

Deze 010-Actueel is de derde dialoogbijeenkomst over de Rotterdamse woningmarkt.

Dinsdag 20 mei 2025
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45 (zaal de Sociëteit, 1e etage)
Tijd: 19:30 – 21:30 uur (inloop 19:00)
Entree: Gratis