Inschrijving G1000 start a.s. dinsdag 9 mei

1000 Rotterdammers in gesprek tijdens G1000 Rotterdam

Beeld: Rogier Bos

1000 Rotterdammers. 100 tafels. 5 schurende vragen. 2 gespreksronden. 1 dag. Dinsdag 9 mei a.s. start de inschrijving voor de burgertop, de G1000 Rotterdam, die plaatsvindt op zaterdag 1 juli in de Doelen. Tijdens de G1000 gaan 1000 Rotterdammers met elkaar in gesprek over onderwijs, opvoeding, sociale media, samenleven in jouw wijk, radicalisering en identiteit.

Na de aanslagen op Charlie Hebdo in 2015 gingen burgemeester Aboutaleb en vier wethouders in gesprek met Rotterdammers over hun zorgen over en ideeën voor de Rotterdamse samenleving. Naar aanleiding van deze gesprekken riep de burgemeester de stad en de Rotterdammers op om de dialoog met elkaar aan te gaan, op weg naar een WIJsamenleving. Stichting LOKAAL levert hieraan een inhoudelijke bijdrage en heeft, als kenniscentrum voor lokale democratie, gehoor gegeven aan de oproep van de burgemeester.

Daarom organiseert LOKAAL op zaterdag 1 juli 2017 een burgertop in de Doelen, de G1000. Op deze dag zullen 1000 Rotterdammers met elkaar het gesprek aangaan en gezamenlijk nadenken over hoe de vrede in de stad te bewaren.

Anders dan alle andere G1000’en
“Deze G1000 gaat, anders dan gebruikelijk is bij een G1000, niet over stoeptegels of groenstroken, maar over iets veel wezenlijkers, namelijk de overkoepelende vraag, hoe bewaren we de vrede in onze stad?” zegt Liesbeth Levy (directeur LOKAAL). “Ook de manier waarop men tijdens deze Rotterdamse G1000 met elkaar in gesprek gaat is anders dan anders. Alle 100 gespreksleiders worden namelijk speciaal getraind om hun dialoog op Socratische wijze te leiden. Dit is een gespreksvorm die scherp is van inhoud, maar humaan is van toon. Het stellen van fundamentele vragen, met als doel het doorbreken van vooroordelen en het helder krijgen van kwesties: dat is de essentie van deze dialoog. Het is een traditie van publiek spreken die terug te voeren is op Socrates, die op het marktplein van Athene mensen blootsvoets ondervroeg.”

"Wees er snel bij, want bij 1000 aanmeldingen sluit de inschrijving!”

Liesbeth Levy (directeur LOKAAL)

Samenwerking met TU Delft
Tijdens de G1000 krijgt Stichting LOKAAL technische ondersteuning van de TU Delft. “Wij zijn er erg trots op dat de TU Delft speciaal voor onze G1000 een digitale tool heeft ontwikkeld. Met deze tool krijgen we inzicht in de invloed van dialoog op morele oordeelsvorming,” zegt Levy.

Voortraject & verzamelen input voor de G1000
In aanloop naar de G1000 Rotterdam heeft LOKAAL de afgelopen twee jaar op scholen, in gebedshuizen – door middel van het Preken voor andermans Parochie project – en in wijkcentra verschillende dialogen georganiseerd om input te verkrijgen voor tijdens de G1000. En worden er deze maand verschillende WIJ(k)gesprekken georganiseerd in Delfshaven (16 mei), Charlois (18 mei), Feijenoord (22 mei) en IJsselmonde (23 mei).

Oproep van de burgemeester
Verschillende Rotterdammers, die bepaald zijn door middel van een loting, ontvangen in de week van 9 mei een oproep van burgemeester Aboutaleb in hun brievenbus. De burgemeester nodigt hen van harte uit zich aan te melden voor de G1000. Levy: “Maar ook als je geen brief ontvangt ben je van harte welkom om je aan te melden. Wees er snel bij, want bij 1000 aanmeldingen sluit de inschrijving!”

Aanmelden & programma
Álle Rotterdammers kunnen zich vanaf dinsdag 9 mei om 9.00 uur aanmelden voor de G1000 op zaterdag 1 juli in de Doelen. Deelname is gratis en inclusief workshops, inspirerende sprekers, dans, muziek, eten, drinken en nog veel meer. De dag duurt van 10.00 tot 15.30 uur (inloop: 9.30 uur). Er wordt verwacht dat het storm zal lopen dus wees er snel bij!

G1000 Rotterdam is een initiatief van LOKAAL, het centrum voor lokale democratie. G1000 Rotterdam maakt onderdeel uit van het programma WIJsamenleving.

Door

Tags: 1 juli 2017, doelen, G1000 & G1000 Rotterdam