G1000 wordt G1500 Rotterdam
Op zaterdag 1 juli gaan niet 1000, maar liefst 1500 Rotterdammers met elkaar in de Doelen in gesprek over hoe de vrede in de stad te bewaren. Vanwege de enorme animo is de capaciteit uitgebreid.
Alle 1500 plaatsen zijn vergeven en de inschrijving is gesloten. De 1500 deelnemers gaan met elkaar in dialoog over onderwijs en opvoeding, sociale media, samenleven in de wijk, radicalisering en identiteit. “Het aantal aanmeldingen voor de G1000 was overweldigend. Hieruit blijkt wel hoe betrokken Rotterdammers zijn bij hun stad en hoe graag zij met elkaar in dialoog willen,” zegt Liesbeth Levy (directeur LOKAAL). “Het leeft. En dat is nog zacht uitgedrukt. Rotterdammers willen zich heel graag buigen over de grote opgaves met betrekking tot het samenleven in de stad en daar duurzaam bij worden betrokken.”
Theater- en televisiemaker, schrijver en Rotterdammer Wilfried de Jong zal de dag voorzitten. “Het belooft een unieke dag te worden met betrokken Rotterdammers en een verdiepingsprogramma met prachtige workshops en lezingen,” zegt Levy. “Zo geeft Iliass El Hadioui, wetenschappelijk docent opleiding pedagogiek en onderwijskunde aan de EUR, een lezing over gelijke kansen in ‘superdiverse’ klassen en geven Jordy Nijenhuis en Edwin van de Scheur van Dare to be Grey een lezing over ‘grijs durven zijn’. Ik ben WIJ verzorgt workshops Dans, Story Telling en Confrontatietheater, leerlingen en docenten van de Hildegardisschool geven een workshop over hun methodiek ‘De Vreedzame School’ en Formaat regisseerde speciaal voor deze gelegenheid een bijzonder stuk regelgevend theater.”
“Maar, het belangrijkste is de dialoog en de ontmoeting. Daar besteden wij dan ook veel aandacht aan in de voorbereiding,” zegt Levy. “Onze gespreksleiders zijn fantastisch. Alle 150 gespreksleiders worden uitgebreid getraind in het voeren van dialogen op Socratische wijze.”
Klik hier voor het volledige programma. G1000 Rotterdam is een initiatief van LOKAAL, het centrum voor lokale democratie. G1000 Rotterdam maakt onderdeel uit van het programma WIJsamenleving.
Door Pauline Ouwerkerk