Snapchat, nepnieuws en wifi in de hele stad

Jonge Rotterdammers over de politiek en (nep-)nieuws

Beeld: Sander van Wettum

Waar denken jongeren aan bij het woord ‘politiek’? Hoe kan de politiek interessanter gemaakt worden voor jongeren? Volgen zij het nieuws? Waarin zouden zij investeren als zij de baas waren van de stad? Waar halen zij hun nieuws vandaan? En welke nieuwsbronnen vinden ze het betrouwbaarst?

Het Groot Jongerendebat Rotterdam (GJR) is hét debatevenement in Rotterdam voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het GJR wordt jaarlijks georganiseerd door LOKAAL. In 2018 deden maar liefst 21 klassen uit het voortgezet onderwijs mee.

De deelnemende leerlingen speelden onder leiding van door LOKAAL getrainde trainers in hun klas het Politieke Spel en maakten hierdoor, vaak voor het eerst, kennis met politiek en debat. Zij richtten een politieke partij op, ontwierpen een verkiezingsposter, verzonnen speerpunten van hun partij, onderhandelden met de andere politieke partijen en voerden hun eerste politieke debat.

Na het spelen van het Politieke Spel wees elke klas zijn beste drie debaters aan. Deze finalisten kregen een aanvullende debattraining om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de grote finale in de raadzaal van het stadhuis.

Wij vroegen de leerlingen na het spelen van het Politieke Spel het hemd van het lijf. De – soms onverwachte – uitkomsten van dit onderzoek vindt u in onze nieuwste publicatie ‘Snapchat, nepnieuws en wifi in de hele stad’.

In totaal hebben 348 leerlingen meegedaan aan dit onderzoek. Onthoud dat de conclusies niet representatief zijn voor Rotterdam als geheel maar dat deze betrekking hebben op de leerlingen die mee hebben gedaan aan het project Groot Jongerendebat Rotterdam 2018.

 

GJR publicatie 2018Snapchat, nepnieuws en wifi in de hele stad

Door

Tags: debat, ehsan jami, ellen verkoelen, gjr, gjr 2018, Groot Jongerendebat Rotterdam, jongeren, Liesbeth Levy & taylan cicek