Verkiezing Beste Politicus van Rotterdam

De gemeenteraad, het hoogste orgaan van Rotterdam, bepaalt voor iedereen heel veel van het dagelijks leven. Dat doen de 45 gemeenteraadsleden samen, maar de een zit vaker en steviger aan de knoppen dan de ander. Welke Rotterdamse politicus bepaalde het meest de agenda? Wie was leidend in de publieke opinie? Wie kreeg het meest voor elkaar? Kortom, wie mag zich een jaar lang ‘Beste Politicus van Rotterdam’ noemen?

Hoewel de aandacht vaak vooral gaat naar het college van burgemeester en wethouders, wordt de stad ook bestuurd door de vijfenveertig leden van de volksvertegenwoordiging, onze gemeenteraad. Samen vormen de raadsleden, zoals dat hoort in een parlementaire democratie, zelfs het hoogste orgaan van de gemeente. Ze hebben het eerste en laatste woord wat betreft het politiek beleid in onze stad.

Met de verkiezing van Beste Politicus van Rotterdam willen de organiserende partijen het belang van de lokale politiek benadrukken en de gemeenteraadsleden in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Nu steeds meer taken lokaal worden geregeld en daarmee op de schouders van gemeenten rusten, zijn goede raadsleden immers belangrijker dan ooit.

Programma en winnaars
De bekendmaking vindt altijd plaats in Debatpodium Arminius. In het programma wordt teruggeblikt op het politieke jaar doordat de aanwezige juryleden tijdens dit programma hun politieke nieuwsmoment van het jaar delen. Als laatste spelen we De Grote Ken Je Stad en Politiek Quiz.

Bij de editie van 2022 is voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs voor het beste wijk- of dorpsraadslid uitgereikt. Welk wijk- of dorpsraadslid maakte het meeste indruk dat jaar?

De titel ‘Beste Politicus van Rotterdam’ wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van de Rotterdamse politieke pers. De prijsuitreiking is een initiatief van het Periklesinstituut en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting LOKAAL en Arminius.

Eerdere winnaars waren o.a. René Segers-Hoogendoorn (CDA, 2022), Tjalling Vonk (CU, 2021), Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren, 2020), Gerben Vreugdenhil (Leefbaar Rotterdam, 2019), Vincent Karremans (VVD, 2018), Jeroen van der Lee (PvdD, 2017) Sven de Langen (CDA, 2016), Nourdin El Ouali (NIDA, 2015), Hugo de Jonge (CDA, 2014), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, 2013), Maarten van de Donk (VVD, 2011) en Leo de Kleijn (SP, 2009).

Lees hier de terugblik op de editie van 2022, inclusief juryrapport, terug.

Agenda