MBO Debat 010

Het MBO Debat 010 is hét debatevenement voor MBO-studenten in Rotterdam.

Foto: David Rozing

Het MBO Debat 010 is ontstaan vanuit de wens van de Rotterdamse gemeenteraad om meer betrokken te zijn bij wat leeft onder MBO-studenten én hen meer te betrekken bij de politiek. Dit is belangrijk, want “MBO’ers maken de stad”. Het MBO Debat 010 heeft als doel om de Rotterdamse MBO-studenten te informeren, enthousiasmeren en te betrekken bij de lokale politiek. Voorafgaand aan het debat vinden kick-offs, verschillende lessen over de lokale politiek en masterclasses plaats. Het finaledebat vindt plaats op 8 maart om 16:00 uur en is te volgen via onderstaande livestream.

 

Na een succesvolle eerste editie in 2022 vindt op initiatief van de gemeenteraad in 2023 het MBO Debat 010 opnieuw plaats. De uitvoering van het debat wordt gedaan door de griffie van de Rotterdamse gemeenteraad en Stichting LOKAAL, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam. Aan het debat doen vijf Rotterdamse MBO’s mee: het Hout en Meubileringscollege, Grafisch Lyceum Rotterdam, Albeda College, Zadkine en het Scheepvaart en Transport College. Het MBO Debat 010 wordt voor een groot deel vormgegeven door studenten van de deelnemende MBO’s. Techniek, vormgeving en aankleding van het debat worden allemaal verzorgd door studenten.

Het MBO Debat 010 is opgedeeld in vier fases.

Kick-offs op de MBO’s
Om de studenten te enthousiasmeren en te informeren over het MBO Debat 010, vindt in januari op alle vijf de Rotterdamse MBO’s een kick-off plaats.

Lessen
In februari verzorgen docenten burgerschap van de deelnemende MBO’s drie lessen in de klas. Het MBO Debat 010 lespakket, ontwikkeld door de griffie en Stichting LOKAAL, geeft richting aan uitleg over de beginselen van democratie en (gemeente)politiek. Iedere les bevat een debatoefening, wat een eerste opmaat is naar het finaledebat op 8 maart.

Foto: David Rozing

Masterclasses Debatteren
Na de laatste les worden er per school zes studenten gekozen om als afgevaardigden hun MBO te vertegenwoordigen. In twee Masterclasses Debatteren worden deze 30 studenten klaargestoomd voor de finale. De masterclasses vinden plaats op het stadhuis van Rotterdam en worden gehouden door debatleider en ervaren trainer Victor Vlam.

Finale
De finale van het MBO Debat 010 vindt plaats op woensdag 8 maart 2023, in de studio van het Grafisch Lyceum. De debaters zullen ten overstaan van een vakkundige jury debatteren over onderwerpen die leven onder MBO-studenten. Bij de productie van deze finale spelen de studenten van het Grafisch Lyceum een grote rol.

Houd deze pagina en de Instagramkanalen van Stichting LOKAAL en de gemeenteraad van Rotterdam in de gaten om op de hoogte te blijven!

Kijk hier het finaledebat van de editie van 2022 terug.

Mocht je live aanwezig willen zijn bij de finale op 8 maart, dan kun je je hiervoor via het formulier hieronder aanmelden. Let op: je aanmelding geeft geen garantie op aanwezigheid in verband met het beperkt aantal beschikbare plekken.