Liesbeth Levy: “Democratie is altijd in beweging”

LOKAAL Event & Nieuwjaarsreceptie

Liesbeth Levy

Gisteren vond in het BIRD Café de nieuwjaarsreceptie van LOKAAL plaats. Hieraan voorafgaand vertelden drie Rotterdamse vrijdenkers de aanwezigen over hun visie op de stad en de lokale democratie. Dit zorgde voor bijzondere, prikkelende voordrachten.

Liesbeth Levy (directeur LOKAAL) opende de bijeenkomst: “Democratie is altijd in beweging. Daarom moet LOKAAL altijd inspelen op de politieke actualiteit. In de stad, in Nederland, in de wereld. Dat betekent dat wij permanent scherp moeten blijven en onze methodieken moeten blijven verbeteren. Zijn onze instrumenten nog up to date? Wat wil de Rotterdammer, waar heeft men behoefte aan? Wij moeten de vertaalslag blijven maken. Tussen politici en Rotterdammers, tussen bestuur en bewoners.”

Te gast waren Zihni Özdil, historicus, columnist voor NRC Handelsblad en schrijver van Nederland mijn Vaderland (De Bezige Bij), Ester Naomi Perquin (dichter, schreef o.a. Servetten halfstok en Celinspecties) en Inge Janse (tekstschrijver voor o.a. NRC, Nieuwe Revu, Vers Beton).

Zihni Özdil vroeg zich openlijk af of al die Rotterdamse zelfverheerlijking eigenlijk wel gezond is.

Ester Naomi Perquin sprak over de tranen van Obama. Over mensen met macht en mensen met onmacht.

“Van sterker door strijd naar sterker door feit.”

Inge Janse

Inge Janse droeg tot slot zijn column voor over feit en fictie in de politiek. Hij pleitte voor een wijziging van de lijfspreuk van Rotterdam: “Van sterker door strijd naar sterker door feit.”

En toen… op naar de borrel!

Door

Beeld door