Kijk de eerste online editie van DRAAD terug

Op Bevrijdingsdag organiseerde Stichting LOKAAL voor het eerst een interactieve online editie van DRAAD, de politieke talkshow. Thema van deze #DRAADspecial: vrijheid.  

In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren is onder invloed van corona de vraag wat vrijheid betekent nóg actueler geworden. Overal ter wereld vaardigen regeringen de ene noodmaatregel na de andere uit om de levens van burgers én de economie te redden. Veiligheid en gezondheid lijken in deze crisis tijd voorrang te krijgen op burgerlijke vrijheden. Angela Merkel benadrukte in een recente televisietoespraak de noodzaak om in een open democratie politieke besluiten te nemen en te voorzien van verantwoording. Juist in tijden van crisis. Maar hoe doe je dat bijvoorbeeld in een stad als Rotterdam waar het democratische proces grotendeels is (was?) stilgevallen, burgemeesters regeren en gemeenteraden niet fysiek bijeenkomen? Hoe kan de gemeenteraad haar volksvertegenwoordigende rol blijven vervullen?

"We gaan duiden, we gaan troosten, we gaan debatteren en dit alles doen we met elkaar."

Liesbeth Levy (directeur LOKAAL)

Met:

  • Miriam Rasch (essayist, onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam), die sprak over digitale (on)vrijheid;
  • dr. Ismaili M’hamdi (onderzoeker biomedische ethiek bij het Erasmus MC). Hij vertelde over (medisch) ethische vrijheid;
  • Isabelle Broeders (raadsgriffier Rotterdamse gemeenteraad) over politieke (on)vrijheid en democratie in tijden van corona.

Onder leiding van Anna Visser en Liesbeth Levy gingen de gasten met het publiek én de virtuele politicibank in gesprek over (medisch) ethische vrijheid, digitale vrijheid en politieke vrijheid en werd de vraag besproken hoe een vitale Rotterdamse democratie in tijden van corona vorm moet krijgen.

Op de virtuele politicibank o.a.: Chantal Zeegers (co-voorzitter van de CORONA commissie van de Rotterdamse gemeenteraad, D66), Lies Roest (GroenLinks) en Maurice Meeuwissen (PVV).

Met een bijdrage van burgemeester Ahmed Aboutaleb, videocolumns van Jeroen Postma (gemeenteraadslid GroenLinks) en Joost Eerdmans (fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam) en een troostende afsluiting door Laura van Dolron (stand-up filosoof en theatermaker).

Deze editie van DRAAD werd georganiseerd door LOKAAL in samenwerking met de griffie van de Rotterdamse gemeenteraad. De opnamen vonden voor de gelegenheid plaats in Parqiet, in het Park bij de Euromast – waar normaal gesproken het Bevrijdingsfestival zou plaatsvinden. 

Kijk de #DRAADspecial terug

Door