Laden Evenementen

« All Evenementen

Vrijheidsdebat: Wat zou jij doen?

5 mei van 16:30 tot 18:00 | Gratis

Vraag jij je weleens af wat jij zou doen als er een beroep op jou zou worden gedaan? Hoe ver strekt jouw verantwoordelijkheid? Welke middelen zijn gerechtvaardigd? En hoe kies je eigenlijk een kant? Zeker als je eigen toekomst – of juist die van een ander – onzeker is? 

2018 is het Jaar van Verzet: verzet staat centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij niet alleen om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de inspiratie die het verzet ons nu nog biedt.

In het Vrijheidsdebat gaan wij onder leiding van Ernest van der Kwast in gesprek over morele dilemma’s (“Wat zou jij doen?”), geïllustreerd door oude én moderne vormen van verzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Februaristaking, maar ook aan het verzet tegen het terugsturen van vluchtelingen naar een oorlogsland, verzet tegen voedselverspilling, verzet tegen uitbuiting van kinderen in de kledingindustrie, etc.

Te gast o.a.:

  • Arna Mackic. Mackic is specialist in wederopbouwarchitectuur en onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017 voor haar zoektocht naar ‘inclusieve architectuur’ en naar nieuwe vormen van publiek domein;
  • Liesbeth Levy. Levy is filosoof, kleinkind van verzetsstrijders en directeur van LOKAAL. Centrum voor democratie in Rotterdam;
  • Studenten van het Albeda College;
  • Leden van Young010.

Het Vrijheidsdebat vindt dit jaar plaats op het Vrijheidspodium (van 16.30 tot 18.00 uur). Bekijk ook de rest van het programma van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland.

Oproep! MBO’ers opgelet! 

  • Ben jij zaterdag 5 mei beschikbaar van 15.00 – 18.00 uur (1,5 uur voorbereiding, 1,5 uur debat)?
  • Wil jij deelnemen aan het Vrijheidsdebat? En met 3 gasten in gesprek over verzet terwijl je op de eerste rij zit?
  • Ga je ten strijde, alleen of met elkaar? Offer jij jezelf weleens op voor een groter doel? Wat gebeurt er als niemand zich verzet, zou je dan meedoen? Meld je aan, dit debat ga je nooit vergeten!

Stuur een e-mail met hierin je contactgegevens (naam, adres, leeftijd en opleiding) naar nienke.vanwijk@lokaal.org (& krijg een onkostenvergoeding in de vorm van een tegoedbon).

Over het Vrijheidsdebat
Elk jaar organiseert LOKAAL op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland het Vrijheidsdebat. Het thema waarover wordt gedebatteerd is altijd actueel, altijd prikkelend en heeft uiteraard altijd te maken met vrijheid, in brede of in enge zin. Met aansprekende gasten wordt gesproken over vrijheid toen en nu, hier en elders, voor jou en mij. Het Bevrijdingsfestival vindt jaarlijks op 5 mei plaats in Het Park aan de voet van de Euromast in Rotterdam. 
LOKAAL organiseert het Vrijheidsdebat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  

Gegevens

Datum:
5 mei
Tijd:
16:30 tot 18:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

LOKAAL
Telefoon:
010 443 30 60
E-mail:
info@lokaal.org
Website:
www.lokaal.org

Locatie

Het Park
Parkkade
Rotterdam, 3016 Nederland
+ Google Maps