- Dit evenement is voorbij.
Vrijheidsdebat: Wat zou jij doen?
5 mei 2018 van 16:30 tot 18:00 |
Gratis
Vraag jij je weleens af wat jij zou doen als er een beroep op jou zou worden gedaan? Hoe ver strekt jouw verantwoordelijkheid? Welke middelen zijn gerechtvaardigd? En hoe kies je eigenlijk een kant? Zeker als je eigen toekomst – of juist die van een ander – onzeker is?
2018 is het Jaar van Verzet: verzet staat centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij niet alleen om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de inspiratie die het verzet ons nu nog biedt.
In het Vrijheidsdebat gaan wij onder leiding van Ernest van der Kwast in gesprek over morele dilemma’s (“Wat zou jij doen?”), geïllustreerd door oude én moderne vormen van verzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Februaristaking, maar ook aan het verzet tegen het terugsturen van vluchtelingen naar een oorlogsland, verzet tegen voedselverspilling, verzet tegen uitbuiting van kinderen in de kledingindustrie, etc.
Te gast:
- Arna Mackic. Mackic is specialist in wederopbouwarchitectuur en onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017 voor haar zoektocht naar ‘inclusieve architectuur’ en naar nieuwe vormen van publiek domein;
- Liesbeth Levy. Levy is filosoof, kleinkind van verzetsstrijders en directeur van Stichting LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam;
- Albert Oosthoek. Oosthoek, onderzoeker bij het Nationaal Archief, promoveerde op het Rotterdamse gewapende verzet. Dit verzet voerde in de laatste oorlogsjaren liquidaties uit;
- Alfred Kool. Kool is veteraan. Hij was van 1977 tot 1982 voorlichtingsofficier bij Defensie en is onder meer uitgezonden geweest naar Zuid-Libanon, waar Nederland met een pantser-infanterie bataljon (Dutchbat) van 1979 tot 1985 een bijdrage heeft geleverd aan UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon). Daar was de taak om de strijdende partijen uit elkaar te houden door er letterlijk tussen te gaan staan. Als jonge militair hield het hem al bezig waar de blinde, vaak diepgewortelde haat vandaan kwam die mensen koesterden jegens andere mensen die ze niet kenden en nog nooit hadden ontmoet;
- Studenten van het Albeda College;
- Leden van Young010.
Het Vrijheidsdebat vindt dit jaar plaats op het Vrijheidspodium (van 16.30 tot 18.00 uur). Bekijk ook de rest van het programma van het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland.
Oproep! MBO’ers opgelet!
- Ben jij zaterdag 5 mei beschikbaar van 15.00 – 18.00 uur (1,5 uur voorbereiding, 1,5 uur debat)?
- Wil jij deelnemen aan het Vrijheidsdebat? En met 3 gasten in gesprek over verzet terwijl je op de eerste rij zit?
- Ga je ten strijde, alleen of met elkaar? Offer jij jezelf weleens op voor een groter doel? Wat gebeurt er als niemand zich verzet, zou je dan meedoen? Meld je aan, dit debat ga je nooit vergeten!
Stuur een e-mail met hierin je contactgegevens (naam, adres, leeftijd en opleiding) naar nienke.vanwijk@lokaal.org (& krijg een onkostenvergoeding in de vorm van een tegoedbon).
Over het Vrijheidsdebat
Elk jaar organiseert LOKAAL op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland het Vrijheidsdebat. Het thema waarover wordt gedebatteerd is altijd actueel, altijd prikkelend en heeft uiteraard altijd te maken met vrijheid, in brede of in enge zin. Met aansprekende gasten wordt gesproken over vrijheid toen en nu, hier en elders, voor jou en mij. Het Bevrijdingsfestival vindt jaarlijks op 5 mei plaats in Het Park aan de voet van de Euromast in Rotterdam. LOKAAL organiseert het Vrijheidsdebat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.