Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vrijheidsdebat: Double bind

5 mei 2017 van 15:30 tot 17:00 | Gratis

Een double bind is een boodschap die in zichzelf tegenstrijdig is. Denk aan ‘Wees spontaan!’ of ‘Negeer dit teken’: je moet het gebod overtreden om het op te volgen. De ontvanger van de boodschap kan het in zo’n situatie nooit goed doen, hij ontvangt twee signalen/boodschappen/commando’s die niet beide tegelijkertijd opgevolgd kunnen worden.

Filosofe Baukje Prins gebruikt het fenomeen ‘double bind’ om de verhouding in Nederland tussen de ‘witte meerderheid’ en de ‘zwarte/etnische minderheid’ te illustreren. Hét probleem van de Nederlandse multiculturele samenleving laat zich kenschetsen als één grote double bind. We lijken zowel individuele vrijheid als culturele ‘gehoorzaamheid’ te propageren. Ofwel, de samenleving roept “Je bent vrij om jezelf te ontplooien!” maar ook “Doe zoals wij doen!”. Volgens Prins doet de samenleving hiermee dus een dubbelzinnig beroep op minderheden; afhankelijk van wat haar (de samenleving) in welk moment het beste uitkomt doet ze één van deze twee uitspraken.

Te gast: Natascha van Weezel (schrijver van Thuis bij de vijand – moslims en joden in Nederland), Olave Basabose (jurist, activist, feminist) en Mustafa Emili (bestuurskundige).

Gespreksleiding: Simone van Hulst.

(Hoe) beleven onze gasten deze ‘Double bind’? Aan de hand van hun persoonlijke ervaringen en verhalen gaan we vervolgens in debat over identiteit en inclusiviteit.

Het Vrijheidsdebat vindt dit jaar plaats in de Circustent (van 15.30 tot 17.00 uur).

 

Over het Vrijheidsdebat
Elk jaar organiseert LOKAAL op het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland het Vrijheidsdebat. Het thema waarover wordt gedebatteerd is altijd actueel, altijd prikkelend en heeft uiteraard altijd te maken met vrijheid, in brede of in enge zin. Met aansprekende gasten wordt gesproken over vrijheid toen en nu, hier en elders, voor jou en mij. Het Bevrijdingsfestival vindt jaarlijks op 5 mei plaats in Het Park aan de voet van de Euromast in Rotterdam. 
LOKAAL organiseert het Vrijheidsdebat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  

Gegevens

Datum:
5 mei 2017
Tijd:
15:30 tot 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

LOKAAL
Telefoon:
010 443 30 60
E-mail:
info@lokaal.org
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Het Park
Parkkade
Rotterdam, 3016 Nederland
+ Google Maps