Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Masterclass Democratische Vernieuwing

24 mei 2016 van 12:30 tot 14:30 | Gratis

Hoe één van de belangrijkste beloften van de decentralisatie van het sociale domein, namelijk democratisering, waar te maken? Hoe overheidsmacht aan burgerkracht te koppelen? Hoe verbinden wij de systeemwereld van bestuur aan de leefwereld van Rotterdammers? Is hiervoor meer nodig dan alleen goede beleidsvoornemens?

De invloed van de gemeente op het dagelijks leven van de burger neemt toe. Van burgers wordt in de zogenoemde participatiesamenleving verlangd dat zij hun beste beentje voorzetten en er wordt veel meer gevraagd van de eigen verantwoordelijkheid van Rotterdammers. Dit alles gaat gepaard met een zoektocht naar een andere, meer horizontale  rolverdeling tussen (semi)overheid, burgers en zorg- en welzijnsinstellingen.

Maar ondanks de grote beloften voor democratisering die de decentralisaties in zich dragen blijkt voor het succesvol koppelen van overheidsmacht aan burgerkracht, het verbinden van de systeemwereld van bestuur aan de leefwereld van Rotterdammers meer nodig te zijn dan alleen goede beleidsvoornemens. Een responsieve benadering wordt gevraagd, waarin de nadruk niet zozeer ligt op beleidsvorming, maar op de toepassing ervan in de praktijk.

Deze Masterclass Democratische vernieuwing die LOKAAL samen met het EMI (Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie) organiseert wordt gegeven door prof. dr. Tineke Abma (hoogleraar Participatie & Diversiteit op de afdeling Metamedica, en onderzoeksleider in EMGO+, het onderzoeksinstituut voor gezondheid en zorg van het VU medisch centrum).

Update: Aanmelden is niet meer mogelijk. Deze Masterclass is vol. 

Deze Masterclass maakt deel uit van een samenhangende reeks van vier Masterclasses. De overige drie volgen op 25 oktober 2016, 17 januari 2017 en 20 juni 2017. In deze serie Masterclasses geven de verschillende masters in een bijzondere verbinding tussen theorie en praktijk inzicht in de basiskennis en -vaardigheden die nodig zijn om gezamenlijk tot resultaten te komen.

Gegevens

Datum:
24 mei 2016
Tijd:
12:30 tot 14:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisatoren

LOKAAL
EMI

Locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Rotterdam, 3015 CB
+ Google Maps