- Dit evenement is voorbij.
Masterclass Democratische Vernieuwing: Tamara Metze
11 oktober 2016 van 12:30 tot 14:30 |
Gratis
Hoe één van de belangrijkste beloften van de decentralisatie van het sociale domein, namelijk democratisering, waar te maken? Hoe overheidsmacht aan burgerkracht te koppelen? Hoe verbinden wij de systeemwereld van bestuur aan de leefwereld van Rotterdammers? Is hiervoor meer nodig dan alleen goede beleidsvoornemens?
De invloed van de gemeente op het dagelijks leven van de burger neemt toe. Van burgers wordt in de zogenoemde participatiesamenleving verlangd dat zij hun beste beentje voorzetten en er wordt veel meer gevraagd van de eigen verantwoordelijkheid van Rotterdammers. Dit alles gaat gepaard met een zoektocht naar een andere, meer horizontale rolverdeling tussen (semi)overheid, burgers en zorg- en welzijnsinstellingen.
Maar ondanks de grote beloften voor democratisering die de decentralisaties in zich dragen blijkt voor het succesvol koppelen van overheidsmacht aan burgerkracht, het verbinden van de systeemwereld van bestuur aan de leefwereld van Rotterdammers meer nodig te zijn dan alleen goede beleidsvoornemens. Cruciaal is dat beide werelden van elkaar leren, door samen (maatschappelijk/sociale ) vraagstukken te analyseren, ermee te worstelen en uiteindelijk toe te passen. Community of practice is een beproefde methodiek die specifiek mensen uit verschillende wereld op een niet hiërarchische manier verbindt rond verschillende vraagstukken.
Deze Masterclass Democratische vernieuwing die LOKAAL samen met het EMI (Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie) organiseert wordt gegeven door Tamara Metze. Tamara Metze is sinds 1 juli associate professor aan de afdeling Social Sciences, Public Administration and Policy Group. Haar specifieke interesse gaat uit naar de (on)mogelijkheid van democratische innovatie.
In deze Masterclass gaan we samen met Tamara Metze deze werkvorm uitgebreid verkennen aan de hand van een aantal concrete cases, met als inzet de volgende vragen:
Wat is een community of practice precies? Hoe worden in een community of practice theorie en praktijk met elkaar verbonden? Hoe schep je de voorwaarden voor een niet hiërarchische manier van al doende leren? En welke beloften voor de toekomst draagt deze werkwijze?
Deze Masterclass maakt deel uit van een samenhangende reeks van vier Masterclasses. Dit is de tweede in de reeks. De laatste twee volgen op 17 januari 2017 (gastspreker: Humberto Schwab) en 20 juni 2017 (gastspreker nog niet bekend). In deze serie Masterclasses geven de verschillende masters in een bijzondere verbinding tussen theorie en praktijk inzicht in de basiskennis en -vaardigheden die nodig zijn om gezamenlijk tot resultaten te komen.