Laden Evenementen

« All Evenementen

25 jaar LOKAAL: (G)een visie op lokale democratie?

26 november van 19:00 tot 22:30 | Gratis

Een ontwerp voor Rotterdam als weerbare stad.

Let op: Voor direct aanmelden naar beneden scrollen. 

Rotterdam wordt vaak gezien als politiek laboratorium: als dé proeftuin voor democratische vernieuwing, dé plek waar men durft te experimenteren met nieuwe vormen van democratie. Rotterdam doet er alles aan om de Rotterdammer nóg meer en beter te betrekken bij zijn of haar stad; kiesrecht voor 16-jarigen, de komst van gebiedscommissies, wijkraden, de gelote wijkcomités bestaande uit ‘echte’ en ‘gewone’ Rotterdammers, right to challenge… You name it, in Rotterdam gebeurt het.

De vraag die blijft is: Dragen al deze experimenten nou écht iets bij aan de zeggenschap van de Rotterdammer? Voelen Rotterdammers hierdoor nu wél de ruimte om zowel hun directe leefomgeving als de toekomst van hun stad te beïnvloeden?

Frank van Steenbergen is onderzoeker van DRIFT aan de Erasmus Universiteit. In zijn opinieartikel op Vers Beton ‘Hoe organiseer je je eigen democratische teleurstelling?’ zei hij de Rotterdamse experimenteerdrift toe te juichen, maar tegelijkertijd plaatste hij er ook verschillende kanttekeningen bij. Zo zei hij: “Dat tot op heden geen visie of plan klaarligt om de huidige experimenten te monitoren, is exemplarisch voor het gebrek aan lerend vermogen.” Een ander punt dat hij maakte is bovendien dat “de experimenten sterk van bovenaf zijn ingekleurd, afgebakend en enigszins worden opgedrongen (zoals bij de wijkcommissies in Noord).”

25 jaar LOKAAL: Amuseprogramma & symposium
Hoe betrek je de ‘gewone’ Rotterdammer bij de grootstedelijke democratie? Dit was en is voor LOKAAL, hét Rotterdamse centrum voor lokale democratie in Rotterdam, al 25 jaar lang dé leidende vraag.

Sinds haar oprichting – als gevolg van het indienen van een motie door enkele leden van de Rotterdamse gemeenteraad, met mevrouw H.C. ter Kuile van de VVD als eerste indiener – zijn de politieke tijden in onze stad behoorlijk veranderd. Verschillende gebeurtenissen binnen én buiten de (lokale) politiek hebben de manier waarop LOKAAL in deze tijd haar missie gestalte geeft beïnvloed. Bovendien gaat LOKAAL met haar tijd mee: wij geloven in en staan voor een open en scherp gesprek met de stad, waarin de directe, levendige invloed zichtbaar is en de Rotterdamse democratie blijvend richting krijgt. Dat is ook de missie van LOKAAL. Onafhankelijkheid, neutraliteit, toegankelijkheid en nieuwsgierigheid zijn onze kernwaarden. Wij noemen onszelf niet voor niets ‘de onderhoudsmonteur van de lokale democratie’.

Dit jaar vieren wij ons 25-jarig jubileumfeest met een bijzonder en zeer gevarieerd programma met workshops, stoomcursussen en een uniek, afsluitend symposium met als overkoepelende vraag: (G)een visie op lokale democratie?

Programma in het kort

18.30 uur
Inloop, deuren open (ingang: Bibliotheektheater zijde)

19.00 uur     
Start programma plenair in Bibliotheektheater o.l.v. Geert Maarse

19.30 uur  
Amuseprogramma A

20.05 uur       
Einde amuseprogramma A

Pauze 

20.25 uur  
Amuseprogramma B

21.00 uur       
Einde amuseprogramma B

Verplaatsen naar Bibliotheektheater

21.10 uur
Symposium in Bibliotheektheater o.l.v. Geert Maarse. Met Arna Mačkić  (specialist in wederopbouwarchitectuur, onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017), Leonard Ornstein (journalist, schrijver van ‘De jonge Fortuyn’), Halil Karaaslan (programmamanager diversiteit & inclusie en docent maatschappijleer), burgemeester Ahmed Aboutaleb en mevrouw H.C. ter Kuile.

22.30 uur       
Einde symposium, aansluitend borrel

Amuseprogramma

Schrijf een speech, doe mee met de democratische pubquiz, volg een stoomcursus gemeentepolitiek, leer debatteren, voer een socratische dialoog in 30 minuten en nog veel meer!

Kies uit twee van de zes onderdelen van het ‘amuseprogramma’ en ‘proef’ aan het aanbod van LOKAAL:

  • Stoomcursus gemeentepolitiek door Fouad el Haji;
  • Mini-workshop ‘Leren debatteren’ door Victor Vlam;
  • ‘Socratische dialoog in 30 minuten’ door Maarten Rienks;
  • ‘Speech for each’ – workshop speechen: do’s & don’ts door Marjolein Nieuwdorp;
  • Mini-talkshow ‘Meer vrouwen in de politiek’ door Marie-Anne van Reijen;
  • ‘Jongerenparticipatie: Hoe betrek je jongeren bij besluitvorming?’ door de leden van de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010.

Let op: per onderdeel is het aantal plekken beperkt, voorinschrijving voor een specifiek onderdeel van het amuseprogramma is niet mogelijk. Wil je zeker zijn van een plekje bij jouw favoriete programmaonderdeel, wees dan op tijd aanwezig (de deuren van het Bibliotheektheater openen om 18.30 uur)!

Symposium
De avond wordt afgesloten met een symposium onder leiding van Geert Maarse waarbij Arna Mačkić  (specialist in wederopbouwarchitectuur, onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017), Leonard Ornstein (journalist, schrijver van ‘De jonge Fortuyn’), Halil Karaaslan (programmamanager diversiteit & inclusie en docent maatschappijleer), burgemeester Ahmed Aboutaleb en mevrouw H.C. ter Kuile te gast zijn.

Toegang
Gratis. Aanmelden is verplicht en alleen mogelijk via onderstaand formulier.

Aanmelden 25 jaar LOKAAL

  • Vul je voor- en achternaam in.

Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. de Bibliotheek Rotterdam.

Gegevens

Datum:
26 november
Tijd:
19:00 tot 22:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , ,

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.bibliotheek.rotterdam.nl/openingstijden/detail.html