- Dit evenement is voorbij.
25 jaar LOKAAL: (G)een visie op lokale democratie?
26 november 2019 van 19:00 tot 22:30 |
Gratis
Let op: Aanmelden na 14.30 uur voor het programma van vanavond is niet mogelijk. Aan de deur zijn nog enkele plekken te vergeven. Wij raden last-minute beslissers dan ook aan om op tijd te komen. De deuren openen om 18.30 uur.
Hoe betrek je de ‘gewone’ Rotterdammer bij de grootstedelijke democratie? Dit was en is voor LOKAAL, hét Rotterdamse centrum voor lokale democratie in Rotterdam, al 25 jaar lang dé leidende vraag.
Sinds haar oprichting – als gevolg van het indienen van een motie door enkele leden van de Rotterdamse gemeenteraad, met mevrouw H.C. ter Kuile van de VVD als eerste indiener – zijn de politieke tijden in onze stad behoorlijk veranderd. Verschillende gebeurtenissen binnen én buiten de (lokale) politiek hebben de manier waarop LOKAAL in deze tijd haar missie gestalte geeft beïnvloed. Bovendien gaat LOKAAL met haar tijd mee: wij geloven in en staan voor een open en scherp gesprek met de stad, waarin de directe, levendige invloed zichtbaar is en de Rotterdamse democratie blijvend richting krijgt. Dat is ook de missie van LOKAAL. Onafhankelijkheid, neutraliteit, toegankelijkheid en nieuwsgierigheid zijn onze kernwaarden. Wij noemen onszelf niet voor niets ‘de onderhoudsmonteur van de lokale democratie’.
Dit jaar vieren wij ons 25-jarig jubileumfeest met een bijzonder en zeer gevarieerd programma met workshops, stoomcursussen en een uniek, afsluitend symposium met als overkoepelende vraag: (G)een visie op lokale democratie?
Programma in het kort
18.30 uur
Inloop, deuren open (ingang: Bibliotheektheater zijde)
19.00 uur
Start programma plenair in Bibliotheektheater. Met o.a. de ‘Hoe-democratisch-ben-je-eigenlijk-QUIZ’ door Gerard Drosterij. Te gast: mevrouw H.C. ter Kuile, Erwin van Braam (voorzitter bestuur LOKAAL) en Chaimae Fadis (voorzitter Young010).
19.30 uur
Amuseprogramma A
20.05 uur
Einde amuseprogramma A
Pauze
20.25 uur
Amuseprogramma B
21.00 uur
Einde amuseprogramma B
21.10 uur
Symposium in Bibliotheektheater o.l.v. Geert Maarse. Met Arna Mačkić (architect, onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017), Leonard Ornstein (journalist, schrijver van ‘De jonge Fortuyn’), Halil Karaaslan (programmamanager diversiteit & inclusie en docent maatschappijleer) en een keynote van burgemeester Ahmed Aboutaleb.
22.30 uur
Einde symposium, aansluitend borrel
Amuseprogramma
Schrijf een speech, doe mee met de democratische pubquiz, volg een stoomcursus gemeentepolitiek, leer debatteren, voer een socratische dialoog in 30 minuten en nog veel meer!
Kies uit twee van de zes onderdelen van het ‘amuseprogramma’ en ‘proef’ aan het aanbod van LOKAAL:
- Stoomcursus gemeentepolitiek door Fouad el Haji;
- Mini-workshop ‘Leren debatteren’ door Victor Vlam;
- ‘Socratische dialoog in 30 minuten’ door Maarten Rienks;
- ‘Speech for each’ – workshop speechen: do’s & don’ts door Marjolein Nieuwdorp;
- Mini-talkshow ‘Meer vrouwen in de politiek’ door Marie-Anne van Reijen met in tijdblok A: Debora Fernald (lid van de gebiedscommissie Kralingen Crooswijk namens GroenLinks) en in tijdblok B: Dieke van Groningen (gemeenteraadslid VVD);
- ‘Jongerenparticipatie: Hoe betrek je jongeren bij besluitvorming?’ door de leden van de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010.
Let op: per onderdeel is het aantal plekken beperkt, voorinschrijving voor een specifiek onderdeel van het amuseprogramma is niet mogelijk. Wil je zeker zijn van een plekje bij jouw favoriete programmaonderdeel, wees dan op tijd aanwezig (de deuren van het Bibliotheektheater openen om 18.30 uur)!
Symposium: (G)een visie op lokale democratie?
Ter ere van haar 25-jarig jubileum organiseert LOKAAL een symposium waarin een voorschot wordt genomen op de uitdagingen van de toekomst als het gaat om de Rotterdamse lokale democratie. Het gaat hierbij niet zozeer om het formuleren van kant en klare antwoorden, maar om het formuleren van vragen aan de stad. Deze vormen het slotakkoord van de avond.
Centraal binnen het symposium staat de stelling dat de afgelopen vijfentwintig jaar door het stadsbestuur veel en stevig geïnvesteerd is in de dialoog tussen burger en bestuur maar dat vooralsnog van enige toenadering geen sprake lijkt. In het symposium zal geanalyseerd worden of dit ook daadwerkelijk het geval is, en zo ja, welke vormen van burgerschap een weerbare en toekomstbestendige Rotterdamse democratie nodig heeft.
Om deze vraag te onderzoeken is een drietal gasten uitgenodigd die met elkaar gemeen hebben dat ze hebben onderzocht welke gebeurtenissen hun sporen hebben nagelaten op het democratisch DNA van Rotterdam.
Arna Mačkić (architect, onderscheiden met de Jonge Maaskantprijs 2017) heeft de wederopbouw van het naoorlogse Rotterdam bestudeerd en de gevolgen daarvan voor de Rotterdammers en de publieke ruimte van de stad. Zij maakt daarbij de vergelijking met de heropbouw van Mostar, de stad die zich vlakbij haar geboortedorp bevindt.
Leonard Ornstein (journalist, schrijver van ‘De jonge Fortuyn’) werkt al vanaf 2007 aan het vervolgdeel op zijn biografie over Pim Fortuyn. Volgens Ornstein is Fortuyn een politicus die gezorgd heeft voor een politieke revolte in Rotterdam, door zijn aanval op het politieke establishment en zijn Fingerspitzengefühl voor de vox populi. Ornstein vraagt zich daarbij af wat de erfenis van het Fortuynisme is voor de Rotterdamse lokale democratie.
Halil Karaaslan (programmamanager diversiteit & inclusie en docent maatschappijleer) roert zich sinds de aanslag op Charlie Hebdo in 2015 in het maatschappelijk debat. Hij onderzoekt hoe de islam in Nederland genormaliseerd kan worden en wat een inclusieve stad nodig heeft.
Het symposium zal worden ingeleid met een keynote van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zal in een persoonlijke bijdrage aangeven wat hij als de grootste uitdaging van de lokale Rotterdamse democratie ziet.
Toegang
Aanmelden na 14.30 uur voor het programma van vanavond is niet mogelijk. Aan de deur zijn nog enkele plekken te vergeven. Wij raden last-minute beslissers dan ook aan om op tijd te komen. De deuren openen om 18.30 uur.
Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. de Bibliotheek Rotterdam.
Er kunnen tijdens dit evenement foto’s worden gemaakt die via onze sociale media, website en in een evt. publicatie gedeeld zullen worden.