Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Speak up! Jongerentop010

11 december 2020 van 14:00 tot 18:00 | Gratis

De coronacrisis heeft al onze levens ingrijpend veranderd, zeker ook voor jongeren. Een deel van de gevolgen merken zij nu al, omdat problemen die er al waren nu sterk worden uitvergroot. Tegelijkertijd wordt een groot deel van de gevolgen van de coronacrisis voor jongeren in de komende maanden, misschien zelfs pas na jaren, zichtbaar. Een deel hiervan zullen we zien aankomen, een deel kunnen we niet voorspellen. De vraag is, hoe ga je daar als jongere mee om?

Tijdens de Jongerentop010 op vrijdag 11 december laten Rotterdamse jongeren hun stem horen door met elkaar in gesprek te gaan over de impact van corona op hun leven. De thema’s onderwijs, toekomstperspectief, woonsituatie, maatschappelijke ongelijkheid en mentale gezondheid vormen de basis voor deze gesprekken. Stichting LOKAAL geeft, samen met jongerenadviesraad Young010, de jongeren in de stad een stem. Met elkaar formuleren zij een antwoord op de vraag: Hoe gaan wij én onze omgeving om met (de gevolgen van) de coronacrisis?

Speak up! 

Alle Rotterdammers tussen de 13 en 23 jaar worden uitgedaagd om mee te denken, mee te praten en mee te doen tijdens de Jongerentop010 die op vrijdag 11 december plaatsvindt. Jongeren uit alle delen van de stad gaan tijdens de Jongerentop010 met elkaar in gesprek over de impact van corona op hun leven en de manier waarop zij en hun omgeving hiermee om kunnen gaan.

Direct naar de website van de Jongerentop010.

Volg de Jongerentop010 ook op Instagram en Facebook.

Aanmelden
Je kunt je alleen nog aanmelden als deelnemer (alleen als je op 11 december 2020 13 – 23 jaar bent!). Voor tafelvoorzitters is er een reservelijst.

Locaties en bereikbaarheid Jongerentop010 op 11 december 2020

De locaties worden zsm bekend gemaakt.

Gespreksthema’s

De afgelopen maanden zijn wij met zoveel mogelijk Rotterdamse jongeren in zoveel mogelijk verschillende wijken in gesprek gegaan. Van jullie kregen wij te horen wat we écht moeten bespreken tijdens de Jongerentop010.

Uit deze wijkgesprekken zijn vijf hoofdthema’s gekomen. Bij jouw aanmelding kun je aangeven over welk thema je het liefst mee zou willen praten tijdens de Jongerentop010 op 9 oktober.

Onderwijs

Door de coronacrisis is de manier van leren en de manier waarop les wordt gegeven compleet veranderd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor leerlingen en studenten? Wat doet dit met jouw motivatie?

Veel leerlingen en studenten missen hun klasgenoten, het groepsgevoel en het vertrouwen dat een klas, groep of collegezaal geeft. En wie houdt er eigenlijk een oogje op die leerlingen en studenten die het op school of thuis al zwaar hadden? Wat heb jij nodig van het onderwijssysteem om veerkrachtig te zijn?

Mentale gezondheid

De coronacrisis zorgt voor grote veranderingen in ons dagelijks leven: we zitten meer thuis, hebben minder sociale contacten en weten niet zeker wat de (nabije) toekomst ons zal brengen. Sommige jongeren voelen zich alleen en missen de dagelijkse structuur van school, werk en sport. Ook stellen veel jongeren zich de vraag hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de ander.

Andere jongeren zagen toen ze thuis zaten juist ruimte voor hun eigen ontwikkeling, hebben zichzelf opnieuw leren kennen tijdens de lockdown en realiseerden zich hoe goed ze het eigenlijk hebben.

Hoe heb jij deze grote veranderingen ervaren? Wat heeft het met jou gedaan? En wat zou je nodig hebben om hier beter mee om te kunnen gaan?

Woonsituatie

Hoe je woont zal voor iedereen anders zijn. Woon je met je familie, met studiegenoten of alleen? In een klein of een groot gezin? Bij de een heeft de sluiting van scholen en kantoren gezorgd voor gezelligheid en een nóg hechtere woonsituatie: eindelijk meer tijd voor elkaar! Maar voor iemand die het thuis al lastig had is de woonsituatie nu nóg heftiger geworden. Elke dag dicht op elkaars lip zitten is voor sommigen heel onprettig of zelfs onveilig.

En hoe betaal je eigenlijk je rekeningen als je je baan door corona bent kwijtgeraakt? Wat is er veranderd in jouw woonsituatie en wat heb je nodig om die beter te maken?

Maatschappelijke ongelijkheid

De coronacrisis heeft impact op al onze levens. Maar welke invloed de coronacrisis heeft op dat van jou verschilt per persoon. Heb je het gevoel dat er naar je wordt geluisterd? Voel je je gehoord? Weet je welke mogelijkheden je wel of niet hebt? Of waar je moet zijn als je vragen hebt?

Toekomstperspectief

Eén ding is zeker, door de coronacrisis is veel onzeker geworden. Wat waren je plannen en kan dat allemaal eigenlijk nog wel? Is het nog mogelijk om stage te lopen bij het bedrijf van jouw dromen? Kun je nog een baan vinden na je afstuderen? Of heb jij juist kansen kunnen grijpen tijdens de crisis?

En wat heb jij eigenlijk nodig om je toekomstplannen waar te kunnen maken?

De Jongerentop010 is een initiatief van Stichting LOKAAL en wordt georganiseerd in samenwerking met de Rotterdamse jongerenadviesraad Young010, de Rotterdamse gemeenteraad & de griffie, Albeda, Zadkine, de Bibliotheek Rotterdam en IKBENWIJ. 

Gegevens

Datum:
11 december 2020
Tijd:
14:00 tot 18:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,

Locatie

Nnb
Nederland