Laden Evenementen

« All Evenementen

H.J.A. Hoflandlezing 2020: Abdelkader Benali

12 november van 16:00 tot 18:00 | Gratis

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. In januari ontving hij de Gouden Ganzenveer. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instituten die veel betekend hebben voor het geschreven woord in Nederland. Volgens de Academie weet hij als ambassadeur van de Nederlandse taal met ‘zijn enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken’. Ook werd hij geroemd om zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.

Benali verzorgt dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing, met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar. Ontmoetingen in een tijd van polarisatie.

Het thema van zijn lezing is de (on-)mogelijkheid van dialoog en ontmoeting in een kwetsbare samenleving waar racistisch discours vrij spel lijkt te hebben. Benali laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas, voor wie niet het individu en de eigen identiteit centraal staan maar het appel dat een ander op je doet in de dialoog.

Na afloop van de lezing gaat Benali hierover verder in gesprek met studenten van Zadkine onder leiding van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL).

Update: verplaatst naar 12 november 

In eerste instantie waren wij van plan om de Hoflandlezing online doorgang te laten vinden.

Echter, na zorgvuldige overweging van onze kant, hebben wij besloten deze lezing toch uit te stellen. Niet alleen omdat wij de spreker de aandacht willen geven die hij verdient, maar ook om het publiek de kans te bieden hier toch bij aanwezig te zijn.

De datum waarop wij de Hoflandlezing 2020 doorgang zullen laten vinden is donderdag 12 november van 16.00 tot 18.00 uur. Locatie is het Bibliotheektheater in Rotterdam. Bekijk hier het coronaprotocol van het Bibliotheektheater.

Over de H.J.A. Hoflandlezing
De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei  een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed. 

Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei en Zadkine. 

 

Gegevens

Datum:
12 november
Tijd:
16:00 tot 18:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Organisatoren

LOKAAL
Initiatiefgroep 14 mei Herdenking
zadkine

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
Site:
http://www.bibliotheek.rotterdam.nl/openingstijden/detail.html