Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

H.J.A. Hoflandlezing 2021: Abdelkader Benali

14 mei 2021 van 17:00 tot 18:30 | Gratis

Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de H.J.A Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar.

Op 14 mei 2020 zou Benali de H.J.A. Hoflandlezing verzorgen en daarbij inzoomen op de (on-)mogelijkheid van de dialoog en ontmoeting in een kwetsbare samenleving waar het racistische discours vrij spel lijkt te hebben. Hij laat zich hierbij inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas. Helaas moest deze editie wegens de lockdowns worden uitgesteld tot 2021. Dit jaar, 14 mei 2021, blijft het thema van de lezing gelijk en zal hij zijn relatie met Henk Hofland dieper benaderen, in het bijzonder in hoeverre Hofland hem geïnspireerd heeft als schrijver en essayist.

Na afloop van de lezing gaat Benali verder in gesprek over het thema met wethouder Bert Wijbenga en studenten van Zadkine en Albeda. Dit gesprek wordt gemodereerd door Liesbeth Levy (directeur Stichting LOKAAL). Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Hij ontving begin vorig jaar de Gouden Ganzeveer, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan personen of instituten die veel hebben betekend voor het geschreven woord in Nederland. “Benali weet”, volgens de Academie, “als ambassadeur van de Nederlandse taal met zijn enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken.” Ook werd hij geroemd voor zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.

Toegang
De Hoflandlezing is thuis via een livestream te volgen. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket. Je krijgt minimaal een half uur voor aanvang de livestreamlink via e-mail toegestuurd. Mochten de overheidsmaatregelen het toelaten, dan worden er op een later moment theatertickets toegevoegd.

  • Locatie: Live vanuit Bibliotheektheater, digitaal bij te wonen
  • Toegang: Registreer je gratis voor de livestream, je kan zelf bepalen of/hoeveel je wilt doneren voor je tickets
  • Tickets: Registratie voor tickets gaat via Eventbrite

 

Over de H.J.A. Hoflandlezing
De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement op Rotterdam herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed. Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door stichting LOKAAL Rotterdam i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei, Zadkine, Albeda en Bibliotheek Rotterdam.

Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei, Zadkine en Albeda. 

Meer informatie over het programma van de 14 mei-herdenking is te vinden op de website van Brandgrens. | BEKIJK

 

Gegevens

Datum:
14 mei 2021
Tijd:
17:00 tot 18:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisatoren

LOKAAL
Initiatiefgroep 14 mei Herdenking
zadkine
Bibliotheek Rotterdam