Laden Evenementen

« All Evenementen

H.J.A. Hoflandlezing 2021: Abdelkader Benali

14 mei van 17:00 tot 18:30 | Gratis

Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de H.J.A Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar.

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. In januari ontving hij de Gouden Ganzenveer. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instituten die veel betekend hebben voor het geschreven woord in Nederland. Volgens de Academie weet hij als ambassadeur van de Nederlandse taal met ‘zijn enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken’. Ook werd hij geroemd om zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.

Het thema van zijn lezing is de (on-)mogelijkheid van dialoog en ontmoeting in een kwetsbare samenleving waar racistisch discours vrij spel lijkt te hebben. Benali laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas, voor wie niet het individu en de eigen identiteit centraal staan maar het appel dat een ander op je doet in de dialoog.

Na afloop van de lezing gaat Benali hierover verder in gesprek met Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein). Na dit gesprek is er ruimte voor vragen uit de zaal en digitaal. Dit wordt gemodereerd door Liesbeth Levy (directeur Stichting LOKAAL).

Toegang
De Hoflandlezing is thuis via een livestream te volgen. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket. Je krijgt minimaal een half uur voor aanvang de livestreamlink via e-mail toegestuurd. Mochten de overheidsmaatregelen het toelaten, dan worden er op een later moment theatertickets toegevoegd.

  • Locatie: Bibliotheektheater en online
  • Toegang: Registreer je voor de livestream
  • Tickets: via Eventbrite

 

Over de H.J.A. Hoflandlezing
De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei  een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed. Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei en Zadkine.

Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei en Zadkine. 

 

Gegevens

Datum:
14 mei
Tijd:
17:00 tot 18:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
Site:
http://www.bibliotheek.rotterdam.nl/openingstijden/detail.html

Organisatoren

LOKAAL
Initiatiefgroep 14 mei Herdenking
zadkine
Bibliotheek Rotterdam