Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

H.J.A. Hoflandlezing 2019: Ronald Leopold over morele keuzes

14 mei 2019 van 20:00 tot 22:00 | Gratis

H.J.A. Hoflandlezing door Ronald Leopold (van 20.00 uur tot 22.00 uur)

Ronald Leopold is algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Hij verzorgt dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing, met als thema ‘morele keuzes’.

Dilemma’s in de schaduw van het verleden
Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 was de opmaat tot de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Van de ene dag op de andere werden mensen voor dilemma’s gesteld, die bepalend zouden zijn voor hun lot of dat van anderen. Wie van het verleden wil leren doet er goed aan zich in deze dilemma’s te verdiepen. De geschiedenis is een optelsom van de keuzes die mensen maken, niet alleen in oorlogstijd maar ook in vredestijd. We spiegelen onze levens aan de gebeurtenissen van toen, zoeken de verschillen en overeenkomsten en vragen ons af welke de morele dilemma’s van de eigen tijd zijn. Een zoektocht in de schaduw van het verleden naar wie wij zijn en wie wij willen zijn.

Na de lezing vindt er een nagesprek plaats met Ronald Leopold, burgemeester Aboutaleb en Gyzlene Kramer-Zeroual (Albeda) over het thema, onder leiding van Liesbeth Levy (directeur LOKAAL).

Toegang: gratis, reserveer je ticket hier.

De avond wordt aangevangen met de première van de documentaire Breepleinkerk over de orgelzolder van Rotterdam van de hand van Arthur Bueno.

De H.J.A. Hoflandlezing wordt georganiseerd door ‘Initiatiefgroep 14 mei’ in samenwerking met LOKAAL.

Na 14 mei wordt de lezing gepubliceerd op de website van LOKAAL en op www.brandgrens.nl. Ook wordt de lezing in beperkte oplage uitgegeven voor belangstellenden.

Human Library (vanaf 14.00 uur) 

In de ‘Human Library’ leen je geen boeken, maar mensen!

Voorafgaand aan de H.J.A. Hoflandlezing kunnen bezoekers korte tijd een gesprekspartner ‘lenen’ om met hem of haar in gesprek te gaan over het thema van die dag. De gesprekspartners zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Volgens de gebruikers van deze ‘mensenbibliotheek’ een heel aparte en bijzondere ervaring! In de catalogus vind je personen die regelmatig morele keuzes moeten maken, zoals bijvoorbeeld een arts, een militair, een politieagent en een rechter.

Over de H.J.A. Hoflandlezing
De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei  een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed.

Foto Ronald Leopold: © Anne Frank Zentrum, fotograaf Stephan Pramme.

Organisator

Bibliotheek Rotterdam
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie