Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DRAAD: Over solidariteit #3 – Over internationale solidariteit

14 april 2021 van 20:00 | €5

Rondom de de Tweede Kamer-verkiezingen organiseren Arminius en LOKAAL een drieluik van de politieke talkshow DRAAD die in het teken staat van solidariteit. In deze derde editie staat internationale solidariteit centraal. | TICKETS

Vluchtelingen op Lesbos die we maar niet kunnen of willen helpen, jongeren die steeds meer gebukt gaan onder de gevolgen van de coronamaatregelen en uiteraard de pijnlijke toeslagenaffaire; het piept en kraakt als het om onze pogingen tot solidariteit gaat. Solidariteit wordt vaak als een technische kwestie gezien in plaats van een politieke. Er worden praktische pleisters geplakt en brandjes geblust, maar misschien is het nu tijd om ECHT eens te praten over de fundamenten onder solidariteit. Voor Arminius en LOKAAL de aanleiding om een drieluik te organiseren van de politieke talkshow DRAAD die fundamenten onder de loep te nemen. Na de bijstandswet (Wat zijn we elkaar verschuldigd?) en de intergenerationele solidariteit (Wat gunnen we elkaar?) besproken te hebben, wordt het drieluik woensdag 14 april afgesloten waarin de internationale solidariteit centraal gesteld wordt. Wanneer je mensen de vraag stelt of ze solidair zijn, zal (bijna) iedereen dit direct met ja beantwoorden. Het is toch fijn om anderen te kunnen helpen? Maar zijn we ook echt zo solidair naar elkaar wanneer dit betekent dat jijzelf ook iets moet inleveren? Naar wie zijn we solidair en waarom? En waarom worden het daar met elkaar maar niet over eens?

In deze editie van DRAAD gaan we op zoek naar een antwoord op de volgende vragen: Welke motieven voor (internationale) solidariteit kunnen we onderscheiden? Hoe verhouden die zich tot elkaar? Is eigenbelang een handige manier om draagvlak onder internationale solidariteit te organiseren of ondergraaft het morele motieven? En wat is de rol van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens?

Met: Kees Zevenbergen (directeur Cordaid), Geske Dijkstra (Professor Governance and Global Development EUR), Coen Teulings (econoom en hoogleraar Universiteit van Utrecht en University of Cambridge) en Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty International).

Met een inleiding van Marcel van der Steen (journalist, voormalig Midden-Oosten correspondent NOS.)

Gespreksleiding: Marianne Klerk

Koop je tickets hier.

Over DRAAD
DRAAD is dé politieke talkshow van Rotterdam. Het is de plek waar raadsleden elkaar informeel ontmoeten en waar bewoners en belanghebbenden zich kunnen verdiepen in thema’s die van belang zijn voor de stad en waar op (korte) termijn besluitvorming over plaatsvindt in het stadhuis. DRAAD is een samenwerking tussen LOKAAL en Arminius.

Gegevens

Datum:
14 april 2021
Tijd:
20:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
Site:
https://arminius.stager.nl/web/tickets/111060172