Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DRAAD: Over solidariteit #2 – Wat gunnen we elkaar?

14 maart 2021 van 16:00 tot 18:00 | €5

In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen op 17 maart organiseren Arminius en LOKAAL een drieluik van de politieke talkshow DRAAD die in het teken staat van solidariteit. In deze tweede editie staat intergenerationele solidariteit centraal.

Aan de orde is de vraag: wat mogen we van elkaar verlangen en waarom? | TICKETS

De relatie tussen de verschillende generaties in ons land lijkt te verslechteren. Jongeren betalen een hoge prijs in de coronacrisis. Ze moeten, uit solidariteit met kwetsbare ouderen, heel veel laten en voelen ze zich niet vertegenwoordigd in de besluitvorming rond de coronamaatregelen. En dat terwijl jongeren zich sowieso al niet altijd de meest bevoorrechte generatie voelen. De arbeidsmarkt, het klimaat, de huizenmarkt en zelfs het debat over de toegang tot IC-bedden in het ziekenhuis drijft de generaties uit elkaar. Ook de 50Plusser voelt zich vaak tekortgedaan als gevolg van verlies aan koopkracht, onvoldoende geschikte woningen en steeds hoger wordende zorgkosten.

In plaats van een wedstrijd te voeren over welke generatie de meeste pech heeft, voeren we in deze DRAAD een gesprek over wat we elkaar gunnen en wat de generaties kan binden.

Op basis waarvan kunnen boomers of millennials zich bepaalde rechten toe-eigenen of de ander plichten opleggen? Wat zijn goede criteria voor het bepalen van wie wat toekomt? Pech en geluk worden nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Het maakt uit waar en wanneer je geboren bent en wie je ouders zijn. Verdienste – de mate waarin je bijdrage aan de samenleving gewaardeerd wordt – is misschien een eerlijker criterium dan het hebben van de juiste achternaam, postcode of geboortedatum. Maar ook het praten over de verdienste kan onbevredigend zijn. Net zoals onze geboorte hebben we niet in de hand hoe de ander onze verdienste beoordeelt. Maar wat dan wel?

Marli Huijer (hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy), Hafez Ismaili M’hamdi (onderzoeker biomedische ethiek bij het Erasmus MC), Mayra Pereira Furtado dos Reis (voorzitter van de Jongerentop010) gaan in gesprek over alles wat er tussen de generaties instaat en wat ze kan verbinden.
Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek) geeft een inleiding.

Gespreksleiding: Marianne Klerk

Koop je ticket hier.

In deel drie van de serie DRAAD: Over solidariteit zoomen we in op internationale solidariteit. Houd deze website in de gaten voor meer info.

In deel één stond solidariteit en de bijstand centraal, deze kan je hier bekijken.

Gegevens

Datum:
14 maart 2021
Tijd:
16:00 tot 18:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://arminius.stager.nl/web/tickets/111052212