Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DRAAD ONLINE SPECIAL: Vrijheid in tijden van corona

5 mei 2020 van 19:30 tot 21:00 | Gratis

Kijk deze #DRAADspecial hier terug via Facebook. We zullen hem binnenkort ook via YouTube delen.

Op Bevrijdingsdag organiseert Stichting LOKAAL voor het eerst een interactieve online editie van DRAAD, de politieke talkshow. Thema van deze #DRAADspecial is vrijheid.  

In het jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren is onder invloed van corona de vraag wat vrijheid betekent nóg actueler geworden. Overal ter wereld vaardigen regeringen de ene noodmaatregel na de andere uit om de levens van burgers én de economie te redden. Veiligheid en gezondheid lijken in deze crisis tijd voorrang te krijgen op burgerlijke vrijheden. Angela Merkel benadrukte in een recente televisietoespraak de noodzaak om in een open democratie politieke besluiten te nemen en te voorzien van verantwoording. Juist in tijden van crisis. Maar hoe doe je dat bijvoorbeeld in een stad als Rotterdam waar het democratische proces grotendeels is stilgevallen, burgemeesters regeren en gemeenteraden niet fysiek bijeenkomen? Hoe kan de gemeenteraad haar volksvertegenwoordigende rol blijven vervullen?

Te gast:

  • Miriam Rasch (essayist, onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam), die zal spreken over digitale (on)vrijheid;
  • dr. Ismaili M’hamdi (onderzoeker biomedische ethiek bij het Erasmus MC). Hij vertelt over (medisch) ethische vrijheid;
  • Isabelle Broeders (raadsgriffier Rotterdamse gemeenteraad) over politieke (on)vrijheid en democratie in tijden van corona.

Onder leiding van Anna Visser en Liesbeth Levy gaan we op 5 mei in gesprek over (medisch) ethische vrijheid, digitale vrijheid en politieke vrijheid en bespreken we de vraag hoe een vitale Rotterdamse democratie in tijden van corona vorm moet krijgen.

Op de virtuele politicibank o.a.: Chantal Zeegers (co-voorzitter van de CORONA commissie van de Rotterdamse gemeenteraad, D66), Lies Roest (GroenLinks), Ellen Verkoelen (50PLUS) en Maurice Meeuwissen (PVV).

Met een bijdrage van burgemeester Ahmed Aboutaleb, videocolumns van Jeroen Postma (gemeenteraadslid GroenLinks) en Joost Eerdmans (fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam) en een troostende afsluiting door Laura van Dolron (stand-up filosoof en theatermaker).

Live online

Het programma is live online te volgen vanaf 19.30 uur via Zoom. Klik hier voor de link. Twitter mee met #DRAADspecial.

Deze editie van DRAAD wordt georganiseerd door LOKAAL in samenwerking met de griffie van de Rotterdamse gemeenteraad. 

De opnamen vinden voor de gelegenheid plaats in Parqiet in het Park bij de Euromast (uiteraard met alle sprekers op anderhalve meter afstand van elkaar). 

Gegevens

Datum:
5 mei 2020
Tijd:
19:30 tot 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,