Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DRAAD: Eenzaamheid, de Rotterdamse aanpak

3 oktober 2017 van 20:00 tot 22:00 | €6

Alle Rotterdamse 75-plussers elk jaar een huisbezoek, trainingen voor huisartsen en wijkagenten én een spiksplinternieuw, digitaal ‘signaleringssysteem’, dat meldt wanneer de meterstand in een woning niet is opgenomen. Dit zijn slechts een paar maatregelen die wethouder Hugo de Jonge (CDA) aankondigde in zijn ‘strijd tegen de eenzaamheid’. De Jonge noemt  het een van de grootste problemen van de stad.

In Rotterdam zijn meer eenzame mensen dan in de rest van Nederland. Hoe groot het probleem is, werd onder meer pijnlijk duidelijk toen in 2013 een Rotterdamse vrouw werd gevonden die al tien jaar dood in haar huis lag. Niemand had haar gemist. In 2012 gaf ruim 55 procent van de Rotterdamse 65-plussers in een onderzoek aan eenzaam te zijn. De gemeente investeerde inmiddels 6 miljoen euro in deze strijd, die zich vooral richt op eenzame ouderen. Het lijkt te helpen.

Maar er is ook kritiek op de aanpak van De Jonge. “Op het moment dat je mensen benadert met ‘u bent eenzaam’, dan heb je al verloren. Dan ben je al te laat,” aldus Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leyden Academy. “Bovendien is eenzaamheid een individuele ervaring – die kun je niet meten of met programma’s bestrijden.”

Kun je beleid voeren om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen? Of is het aan ouderen zelf om een isolement te voorkomen?

Op dinsdag 3 oktober gaan we hierover in gesprek met o.a. wethouder Hugo de Jonge, Jenny Gierveld (emeritus hoogleraar sociologie, directeur van het NIDI) en Martijntje Smits (filosofe en ingenieur en gespecialiseerd in technology assessment en techniekfilosofie). Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Met op de politicibank: Fatima Talbi (PvdA), Michel van Elck (LR), Robin de Roon (D66), Aydin Peksert (Nida), Jimmy Smet en Lies Roest (GroenLinks), Ellen Verkoelen (50PLUS Rotterdam), Christine Eskes (CDA) en Tjalling Vonk (CU-SGP).

Verder in deze DRAAD een overzicht van de recente hoogte- en dieptepunten uit de Rotterdamse politiek, verzorgd door de redactie van Vers Beton. Bestel hier je tickets.

DRAAD wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Arminius.

Gegevens

Datum:
3 oktober 2017
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€6
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
https://arminius.stager.nl/web/tickets/160302

Organisatoren

LOKAAL
Arminius

Locatie

Arminius
Museumpark 3
Rotterdam,
+ Google Maps