Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Debatnacht

8 december 2017 van 20:00 tot 9 december 2017 van 2:00 | €15

Op vrijdagavond 8 december komen de opiniemakers van Nederland en Rotterdam naar alweer vijfde editie van de enige onvervalste Rotterdamse Debatnacht. In drie zalen zijn zeer verschillende debatten en presentaties: Ondergang van het Westen, Vrouwelijke activist regeert, On the run from Erdogan, Jongleren voor je geest, Weg met buitenspel, Fake news en het Rattendebat. Met o.a. Jan Mulder, Kees Moeliker, Anne Fleur Dekker, Ad Verbrugge,  Hasna El Maroudi, Marli Huijer en Yavus Baydar. Wacht niet te lang met kaartjes, de Debatnacht belooft uit te verkopen.

Feminisme kan niet zonder mannen
Feminisme is weer in. Van Trump tot Zwarte Piet zijn het vrouwen die de politieke acties leiden dan wel aanvoeren. SIRE vond het zelfs nodig een anti-feministisch spotje te maken. Maar waar zijn de mannen eigenlijk? Komen ze op voor feminisme? Voeren ze actie? Of laten ze vrouwen de kastanjes – weer – uit het vuur halen? Met Hasna El Maroudi, Anne Fleur Dekker en 2 mannen. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Beste politicus van Rotterdam
Wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen? Leo Bruijn (PvdA), Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) en Jeroen van der Lee (PvdD) zijn genomineerd. Eerdere winnaars waren o.a. Sven de Langen (CDA, 2016), Nourdin El Ouali (NIDA, 2015), Hugo de Jonge (CDA, 2014), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, 2013), Maarten van de Donk (VVD, 2011) en Leo de Kleijn (SP, 2009).

Moeten de spelregels van het voetbal veranderen?
Moet de buitenspelregel worden afgeschaft? Wat te doen tegen de Schwalbe? En hoe kan tijdrekken voorkomen worden? Met Rob Siekmann, auteur van De voetbalspelregels – heden, verleden en voorstellen ter verbetering en televisiepersoonlijkheid Jan Mulder.

De Ondergang van het Avondland van Oswald Spengler
Vallen er op basis van een grondige analyse van acht grote culturen uit het verleden, voorspellingen te doen over de toekomst van onze westerse beschaving? Oswald Spengler meende in zijn meesterwerk De ondergang van het Avondland van wel. Deze klassieker uit het interbellum, voor het eerst in het Nederlands vertaald, lijkt honderd jaar na verschijning relevanter dan ooit. De wereld om ons heen staat op een kantelpunt. Zaken die decennialang vanzelfsprekend waren, staan nu ter discussie. Is het heden te duiden als een tijd van cultureel verval? Of juist niet? Met filosoof Ad Verbrugge en historicus Chris van der Heijden debatteren over de betekenis Spengler’s analyse; en dus ook over ons huidige tijdsgewricht.

De Turkse ombudsman Yavus Baydar, Vrijheidslezing on tour
Yavus Baydar was de eerste ombudsman van de Turkse pers en heeft Turkije moeten ontvluchten en leeft momenteel ondergedoken. Wat is zijn visie op de situatie in Turkije? Baydar droeg bij aan BBC World, NPR en Al Jazeera en The Guardian. Daarnaast won hij in 2014 de European Press Prize.

Jongleren met je hersenen
Zien de hersenen van een jongleur er anders uit? En kan iedereen leren jongleren? Neurowetenschapper Maarten Frens en jongleur en psycholoog Harm van der Laan bundelen de krachten en praten over ballen en de hersenen. Door middel van behendigheidsexperimenten en spiergeheugenoefeningen verklaren Harm en Maarten de wetenschap achter de jongleertrucs.

Het Rattendebat
In Rotterdam steekt de rat steeds vaker de kop op. Is het niet op straat, dan is het wel in de krant. Boze tongen beweren dat er sprake is van een heuse rattenplaag en dat de stad beter Ratterdam zou kunnen heten. Of is dit (zoals zoveel) niet sterk overdreven? Naast rattenhaters blijken er ook Rotterdammers te zijn die de rat in een ander daglicht stellen. Een rat hoort bij de stad. Ja toch? Met o.a.  Kees Moeliker. Presentatie Inge Janse.

Het stellingendebat
Midden in de zaal loopt een lijn. Ben je vóór de stelling, sta dan links, ben je tegen, sta dan rechts maar sommige mensen staan met een been in beide vakken. Deze spectaculaire en grappige debatvorm laat letterlijk de kracht van woorden zien: bij een goed argument stappen er ineens veel mensen over de lijn. Met gespreksleider Rob Koops.

‘Help, de politiek bepaalt mijn dagelijks leven!’
(Hoe) bepaalt de hedendaagse politiek onze levensstijl? Tijdens de Debatnacht presenteren studenten van de Willem De Kooning Academie (WDKA) video’s die een mogelijk antwoord geven op deze vraag. Samen met de WDKA-studenten, Rotterdamse politici en Marli Huijer (ex-denker des vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit) gaan we in gesprek over de invloed die politiek heeft op onze levensstijl, nu en in de toekomst. Met Ruud van der Velden (PvdD), Dieudonnee Penning (GroenLinks), Jos Verveen (D66), Tjalling Vonk (CU-SGP), Nourdin el Ouali (Nida) en Carlos Goncalves (PvdA).

Fake nieuws
Wat is fake news, wie fabriceert fake news en heeft het echt zoveel invloed als velen vrezen? Is het een gevaar voor de democratie of wordt de betekenis ervan overschat? Twee mediawetenschappers die fake news onderzochten tijdens de afgelopen Duitse en Nederlandse verkiezingen geven het antwoord op deze vragen. Met Journalist en communicatiewetenschapper Alexander Sängerlaub en Gonnie Eggink docent communicatiewetenschap. Voertaal Engels.

Wordbites
Wordbites is een poëtische mix van gesproken woord met live muziek. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Subtiel op smaak gebracht met een scheut humor en een mespunt stilte. Op de debatnacht speelt Wordbites samen met Brendan Walsh op cello via de stille disco. Silent Poetry dus.

Sherlocked Escape Room
Laat je opsluiten in de kelder van Arminius. Lukt het jou ​om te ontsnappen?  Aammelden verplicht via timo@sherlocked.nl (let op: beperkt aantal plaatsen).

De Rotterdamse Debatnacht wordt georganiseerd door Arminius, Donner, De Nieuwe Poort, Goethe-Institut, Kunsthal Rotterdam, Lantaren Venster, LOKAAL,  Natuurhistorisch Museum, Opiniesite Joop.nl, Studium Generale, Vers Beton.

Bekijk ook www.debatnacht.nl.

Bestel hier je tickets.

Gegevens

Begin:
8 december 2017 van 20:00
Einde:
9 december 2017 van 2:00
Kosten:
€15
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Site:
https://arminius.stager.nl/web/tickets/147355

Organisatoren

LOKAAL
Arminius

Locatie

Arminius
Museumpark 3
Rotterdam,
+ Google Maps