Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Debat in de bieb!: Democratie

30 november 2016 van 19:30 tot 21:00 | Gratis

Op woensdag 30 november vanaf 19.30 uur organiseren Stichting LOKAAL en de Bibliotheek Rotterdam in de centrale hal van de Bibliotheek het slotdebat van Nederland Leest 2016. Het thema van het debat is democratie. Hoe denkt Rotterdam over het invoeren van stemplicht? Zouden burgemeesters rechtstreeks gekozen moeten worden? En wat vinden Rotterdammers eigenlijk van referenda?

Wat vindt Rotterdam?
Het publiek ontvangt een rode en een groene ‘stemkaart’. Met deze ‘stemkaart’ kun je laten weten hoe je denkt over de verschillende stellingen. Zo brengen we de mening van het Rotterdamse publiek in kaart. Meedenken en meediscussiëren wordt dus niet alleen op prijs gesteld, maar ook zeer aangemoedigd!

De avond wordt geleid door Geert Maarse. Te gast: journalist en correspondent Wouter Kurpershoek en Liesbeth Levy (directeur LOKAAL en expert op het gebied van democratische vernieuwing en lokale democratie).

wouter-kurpershoek
Wouter Kurpershoek
Liesbeth Levy
Liesbeth Levy

Geef je mening en kies een boek!
Geef je mening tijdens het Debat in de bieb!: Democratie en kies een boek. Dit jaar staan maar liefst drie boeken in de spotlights, dus denk vast na over je keuze!

Heer van de vliegen – William Golding (1954)
Wat gebeurt er als een groep jongens strandt op een onbewoond eiland? Men begrijpt dat er een leider moet komen en dat er regels nodig zijn. Ze zouden moeten samenwerken, maar er ontstaat een rivaliteit die uitmondt in een bloedige oorlog. Lord of the Flies is een klassieker uit de wereldliteratuur.

Liefde en schaduw – Isabelle Allende (1986)
Lange tijd gelooft journaliste Irene haar moeder, die vindt dat democratie alleen maar tot chaos kan leiden. Tot zij haar ogen niet langer kan sluiten voor de verschrikkingen van het dictatoriale regime. Terwijl zij en fotograaf Francesco in verzet gaan, ontluikt hun liefde.

Morten – Anna Levander (2014)
De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

Boekentafel: Democratie
Meer weten over democratie? Bosch & de Jong Boekverkopers biedt de aanwezigen de mogelijkheid om boeken met als thema democratie aan te schaffen.

download

 

Gegevens

Datum:
30 november 2016
Tijd:
19:30 tot 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,

Organisatoren

LOKAAL
Bibliotheek Rotterdam

Locatie

Bibliotheek Rotterdam, centrale hal
Hoogstraat 110
Rotterdam,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie