Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus toegepaste socratische gespreksmethode (I en II)

1 november 2018 van 14:00 tot 18:00 | €200

Leer de socratische gespreksmethode in je eigen (beroeps)praktijk toe te passen. Tijdens deze cursus van drie dagdelen leer je wat de socratische gesprekshouding inhoudt en hoe je deze ontwikkelt en toepast, als gesprekspartner en begeleider van een groepsgesprek.

  • Module I: Donderdag 1 november van 14.00 tot 18.00 uur. Let op: We starten op 1 november plenair, in de Maaskantine op de 3e verdieping!
  • Module II: Donderdag 22 november en donderdag 13 december van 18.00 tot 22.00 uur.

Cursusopbouw
De cursus is opgebouwd uit twee modulen:

  • In module I komen de basisprincipes van het socratisch gesprek aan de orde. Het is een inleiding voor wie de socratisch methode nieuw is en een opfrisbeurt voor wie eerder aan socratische gesprekken heeft deelgenomen of dergelijke gesprekken heeft geleid. Module 1 is evt. ook los te bezoeken. Stuur een e-mail naar astrid.boonstoppel@lokaal.org om je alleen voor dit deel aan te melden. 
  • Module II is gericht op het leren toepassen van de methode. Dat betekent bijpassende gespreksvaardigheden (verder) ontwikkelen, gesprekken leiden, maar ook de methode in de eigen praktijk toepassen. Het is goed om je te realiseren dat van je verwacht wordt dat je voorafgaand aan de bijeenkomst op 22 november een eigen gespreksgroep hebt samengesteld (liefst bestaande uit zo’n 4 tot 6 personen) en een eerste socratische dialoog met deze groep hebt gevoerd – uiteraard gebruik makend van de kennis die u tijdens module I heeft opgedaan. De tweede socratische dialoog voer je met je eigen groep na de bijeenkomst op 22 november en voorafgaand aan die van 13 december.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor wie gesprekken wil leren voeren en leiden die tot inzicht en onderling begrip leiden. LOKAAL wil hiermee het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers, maatschappelijke organisaties en overheden bevorderen, ter versterking van de lokale democratie. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren,  vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties e.d.

De cursus is zodanig opgebouwd en gedifferentieerd dat die zowel geschikt is voor wie de socratische methode helemaal nieuw is, als voor deelnemers die al ervaring hebben opgedaan met de methode en het leiden van socratische gesprekken.

Door wie?
De cursus wordt verzorgd door Maarten Rienks en Andert Loman. Maarten en Andert voeren, leiden en begeleiden gesprekken rond kleine en grote kwesties. Tijdens de G1000 Rotterdam trainden zij de tafelvoorzitters in de socratische gespreksmethode.

Wanneer, waar en kosten?

De cursus beslaat drie dagdelen en vindt plaats op 1 november overdag (14.00 – 18.00 uur), 22 november ’s avonds (18.00 – 22.00 uur) en 13 december ’s avonds (18.00 – 22.00 uur).

Deze cursus vindt plaats in Het Industriegebouw (Goudsesingel 96, Rotterdam), op de tweede verdieping (Jeanette Markus room & Riek Bakker room). Let op: het eten vindt plaats tussen 17.30 en 18.00 uur in de Ruud Lubbers keuken op de 2e verdieping!

De cursus kost € 200,- inclusief cursusmateriaal.

N.B. In eerdere aankondigingen werd gesproken van een introductiecursus (= module I) en een verdiepingscursus (= module II). Deze twee cursussen worden nu als één cursus, namelijk de ‘Cursus toegepaste socratische gespreksmethode’ aangeboden.

Waarom deze cursus?
LOKAAL ziet de socratische methode als passende vorm om het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers en overheden inhoud te geven. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren en vertegenwoordigers van organisaties die zich richten op democratische vernieuwing en die zoeken naar een wijze van met elkaar in gesprek zijn waarin ruimte ontstaat voor ‘collectief denken’. Collectief denken betekent hier: je verdiepen in je eigen denkbeelden en die van de ander. Dit geeft inzicht in de onderliggende waarden en principes van jezelf en de ander en leidt tot een gedeeld beeld van ‘wat ons te doen staat’.

De cursus socratische gespreksmethodiek maakt deel uit van de LOKAAL Academie. Met deze cursus geeft LOKAAL verder vervolg aan de opbrengsten van de G1000 Rotterdam, die in 2017 heeft plaatsgevonden. Het doel van de Academie is het ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en de praxis van een deliberatieve democratie. LOKAAL wil daarmee als kennispartner dienend zijn aan de uiteenlopende partijen die zich binnen Rotterdam (maar ook daarbuiten) inzetten voor het versterken van de lokale democratie.

Gegevens

Datum:
1 november 2018
Tijd:
14:00 tot 18:00
Kosten:
€200
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , ,

Organisator

LOKAAL
Telefoon:
010 443 30 60
E-mail:
info@lokaal.org
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Het Industriegebouw
Goudsesingel 96
Rotterdam, 3011 KD
+ Google Maps