Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus toegepaste socratische gespreksmethode

6 juni 2019 van 14:00 tot 18:00 | €300

Leer de socratische gespreksmethode in je eigen (beroeps)praktijk toe te passen. Tijdens deze cursus van drie dagdelen (één donderdagmiddag en twee donderdagavonden) leer je wat de socratische gesprekshouding inhoudt en hoe je deze ontwikkelt en toepast, als gesprekspartner en begeleider van een groepsgesprek.

Cursusopbouw

De cursus is opgebouwd uit drie dagdelen:

De eerste middag (6 juni van 14.00 tot 18.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur) komen de basisprincipes van het socratisch gesprek aan de orde. Het is een inleiding voor wie de socratisch methode nieuw is en een opfrisbeurt voor wie eerder aan socratische gesprekken heeft deelgenomen of dergelijke gesprekken heeft geleid.

De volgende twee avonden (13 en 27 juni, van 18.00 tot 22.00 uur) zijn gericht op het leren toepassen van de methode. Dat betekent bijpassende gespreksvaardigheden (verder) ontwikkelen, gesprekken leiden, maar ook de methode in de eigen praktijk toepassen. Er wordt de mogelijkheid geboden om voorafgaand aan de tweede en/of derde bijeenkomst een eigen gespreksgroep samen te stellen (liefst bestaande uit zo’n 4 tot 6 personen) en een eerste socratische dialoog met deze groep te voeren – uiteraard gebruik makend van de kennis die u tijdens de eerste en tweede bijeenkomst heeft opgedaan.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor wie gesprekken wil leren voeren en leiden die tot inzicht en onderling begrip leiden. LOKAAL wil hiermee het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers, maatschappelijke organisaties en overheden bevorderen, ter versterking van de lokale democratie. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, maar ook voor (zelfstandige) professionals die met regelmaat gesprekken en bijeenkomsten leiden is het een interessante cursus.

De cursus is zo ingericht dat je specifiek aan je eigen leerdoelen kunt werken. Hiervoor is een keuzemenu samengesteld van ruim 25 oefeningen die samen de belangrijkste aspecten van dialoog en het socratisch gesprek beslaan. In kleine groepen van wisselende samenstelling ga je met deze oefeningen aan de slag.

Door wie?

De cursus wordt verzorgd door Maarten Rienks en Andert Loman. Maarten en Andert voeren, leiden en begeleiden gesprekken rond kleine en grote kwesties. Tijdens de G1000 Rotterdam trainden zij de tafelvoorzitters in de socratische gespreksmethode.

Wanneer, waar en kosten?

De cursus beslaat drie dagdelen en vindt plaats op donderdag 6, 13 en 27 juni:

  • Op 6 juni is de cursus overdag: van 14.00 tot 18.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur).
  • Op 13 en 27 juni is de cursus ‘s avonds, van 18.00 tot 22.00 uur. Op deze twee avonden kunt u voorafgaand, namelijk tussen 17.30 tot 18.00 uur, gebruik maken van een lichte vegetarische maaltijd/broodje. Deze is inbegrepen in de cursusprijs. U dient in onderstaand aanmeldformulier aangeven of u hiervan gebruik wenst te maken.

Deze cursus vindt plaats in Het Industriegebouw (Goudsesingel 96, Rotterdam), bij LOKAAL (eerste verdieping, galerij rechts, U.05).

Deelname bedraagt € 300,- (voor professionals) of € 100,- (voor particulieren) , inclusief cursusmateriaal. Dit is een totaalbedrag.

Waarom deze cursus?

LOKAAL ziet de socratische methode als passende vorm om het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers en overheden inhoud te geven. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren, (zelfstandig) professionals en vertegenwoordigers van organisaties die zich richten op democratische vernieuwing en die zoeken naar een wijze van met elkaar in gesprek zijn waarin ruimte ontstaat voor ‘collectief denken’. Collectief denken betekent hier: je verdiepen in je eigen denkbeelden en die van de ander. Dit geeft inzicht in de onderliggende waarden en principes van jezelf en de ander en leidt tot een gedeeld beeld van ‘wat ons te doen staat’.

De cursus toegepaste socratische gespreksmethode maakt deel uit van de LOKAAL Academie. Met deze cursus geeft LOKAAL verder vervolg aan de opbrengsten van de G1000 Rotterdam, die in 2017 heeft plaatsgevonden. Het doel van de Academie is het ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en de praxis van een deliberatieve democratie. LOKAAL wil daarmee als kennispartner dienend zijn aan de uiteenlopende partijen die zich binnen Rotterdam (maar ook daarbuiten) inzetten voor het versterken van de lokale democratie.

Gegevens

Datum:
6 juni 2019
Tijd:
14:00 tot 18:00
Kosten:
€300
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , ,

Locatie

Het Industriegebouw
Goudsesingel 96
Rotterdam, 3011 KD
+ Google Maps