Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Basiscursus socratische dialoog

16 januari 2020 van 18:00 tot 22:00 | €300

Leer de socratische gespreksmethode in je eigen (beroeps)praktijk toe te passen. Tijdens deze cursus van drie dagdelen (drie donderdagavonden) leer je wat de socratische gesprekshouding inhoudt en hoe je deze ontwikkelt en toepast, als gesprekspartner en begeleider van een groepsgesprek.

Cursusopbouw
De cursus is opgebouwd uit drie dagdelen:

Tijdens dag één (donderdag 16 januari) komen de basisprincipes van het socratisch gesprek aan de orde. Het is een inleiding voor wie de socratisch methode nieuw is en een opfrisbeurt voor wie eerder aan socratische gesprekken heeft deelgenomen of dergelijke gesprekken heeft geleid.

De volgende twee cursusdagen (donderdag 30 januari en donderdag 13 februari) zijn gericht op het leren toepassen van de methode. Dat betekent bijpassende gespreksvaardigheden (verder) ontwikkelen, gesprekken leiden, maar ook de methode in de eigen praktijk toepassen. Er wordt de mogelijkheid geboden om voorafgaand aan de tweede en/of derde bijeenkomst een eigen gespreksgroep samen te stellen (liefst bestaande uit zo’n 4 tot 6 personen) en een eerste socratische dialoog met deze groep te voeren – uiteraard gebruik makend van de kennis die je tijdens de eerste en tweede bijeenkomst hebt opgedaan.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor wie gesprekken wil leren voeren en leiden die tot inzicht en onderling begrip leiden. LOKAAL wil hiermee het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers, maatschappelijke organisaties en overheden bevorderen, ter versterking van de lokale democratie. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, maar ook voor (zelfstandige) professionals die met regelmaat gesprekken en bijeenkomsten leiden is het een interessante cursus.

De cursus is zo ingericht dat je specifiek aan je eigen leerdoelen kunt werken. Hiervoor is een keuzemenu samengesteld van ruim 25 oefeningen die samen de belangrijkste aspecten van dialoog en het socratisch gesprek beslaan. In kleine groepen van wisselende samenstelling ga je met deze oefeningen aan de slag.

Door wie?
De cursus wordt verzorgd door Maarten Rienks. Maarten voert, leidt en begeleidt gesprekken rond kleine en grote kwesties. Tijdens de G1000 Rotterdam trainde hij de tafelvoorzitters in de socratische gespreksmethode.

Wanneer, waar en kosten?
De cursus beslaat drie dagdelen en vindt plaats op donderdag 16 januari, donderdag 30 januari en donderdag 13 februari 2020, van 18.00 tot 22.00 uur.

Voorafgaand, namelijk tussen 17.30 tot 18.00 uur, kun je gebruik maken van een lichte, vegetarische maaltijd/broodje. Deze is inbegrepen in de cursusprijs. Geef in onderstaand aanmeldformulier aan of je hiervan gebruik wilt maken.

Deze cursus vindt plaats in Het Industriegebouw (Goudsesingel 96, Rotterdam), bij LOKAAL (eerste verdieping, galerij rechts, U.05).

Deelname bedraagt € 300,- (voor professionals) of € 100,- (voor particulieren) , inclusief cursusmateriaal. Dit is een totaalbedrag.

Waarom deze cursus?
LOKAAL ziet de socratische methode als passende vorm om het gesprek tussen burgers onderling en tussen burgers en overheden inhoud te geven. De cursus is dan ook bedoeld voor burgers, ambtenaren, (zelfstandig) professionals en vertegenwoordigers van organisaties die zich richten op democratische vernieuwing en die zoeken naar een wijze van met elkaar in gesprek zijn waarin ruimte ontstaat voor ‘collectief denken’. Collectief denken betekent hier: je verdiepen in je eigen denkbeelden en die van de ander. Dit geeft inzicht in de onderliggende waarden en principes van jezelf en de ander en leidt tot een gedeeld beeld van ‘wat ons te doen staat’.

De cursus toegepaste socratische gespreksmethode maakt deel uit van de LOKAAL Academie. Met deze cursus geeft LOKAAL verder vervolg aan de opbrengsten van de G1000 Rotterdam, die in 2017 heeft plaatsgevonden. Het doel van de Academie is het ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en de praxis van een deliberatieve democratie. LOKAAL wil daarmee als kennispartner dienend zijn aan de uiteenlopende partijen die zich binnen Rotterdam (maar ook daarbuiten) inzetten voor het versterken van de lokale democratie.

Update: deze cursus zit vol. Aanmelden is niet meer mogelijk. 

 

Gegevens

Datum:
16 januari 2020
Tijd:
18:00 tot 22:00
Kosten:
€300
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,

Locatie

Het Industriegebouw
Goudsesingel 96
Rotterdam, 3011 KD
+ Google Maps