Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

GEANNULEERD – 010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam? met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer

10 maart 2020 van 20:00 tot 22:00 | €5

*Dit evenement is geannuleerd.*

VERKLARING
Boekenweektournee Ilja Leonard Pfeijffer afgelast vanwege Coronavirus
Genua, 6 maart 2020.
Voor de komende Boekenweek was er een mooie en intensieve tournee voor mij georganiseerd langs een achttal plaatsen in Nederland. Ik had mij daar erg op verheugd.
Maar ik woon in Noord-Italië, waar de besmetting met het Coronavirus, die ik persoonlijk aanvankelijk misschien enigszins had onderschat, inmiddels epidemische vormen begint aan te nemen met meer dan vierduizend patiënten volgens de officiële telling van vandaag. Sinds de laatste update van 4 maart jl. ligt mijn woonplaats Genua in de zone waarvoor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland.
Het is dan ook begrijpelijk dat organisatoren en gasten van verschillende evenementen die voor de komende week waren voorzien, de afgelopen dagen contact hebben opgenomen met mijn management om uiting te geven aan hun bezorgdheid. Naar deze zorgen heb ik willen luisteren.
Om deze redenen heb ik in samenspraak met mijn manager en in nauw overleg met de Schrijverscentrale en mijn uitgeverij, De Arbeiderspers, tot mijn spijt moeten besluiten dat het op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid.
Mijn lezers zijn mij dierbaar. Dat is de reden waarom ik erg had uitgekeken naar de geplande ontmoetingen en waarom ik mijn besluit persoonlijk als een teleurstelling ervaar. En ik wil mijn dierbare lezers geruststellen door hen ervan te verzekeren dat ik mij vooralsnog uitstekend voel. Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen.

Mijn manager zal de komende weken in overleg met de organisatoren op zoek gaan naar mogelijkheden om de geplande evenementen later dit jaar alsnog doorgang te laten vinden.

—-

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. Het aantal bezoeken blijft voor het zesde jaar op rij onverminderd stijgen. De economische impact wordt voor de stad steeds groter en de zakelijke reisindustrie is inmiddels een belangrijke inkomstenbron. Hotels, attracties en bedrijven profiteren volop van de toenemende populariteit van Rotterdam. Voor de gemeente aanleiding om in 2018 voor het eerst een wethouder met de portefeuille Toerisme aan te stellen. Bovendien wordt begin 2020 de eerste toeristische visie door wethouder Kasmi gepresenteerd waarin wordt beschreven hoe de stad de balans tussen levendigheid en leefbaarheid wil bewaken.

Toerisme wordt gezien als een belangrijke inkomstenbron, maar in Europa lijden vele steden onder het massatoerisme. Huizenprijzen in stadscentra stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad, de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan.

Welke lessen kan Rotterdam hieruit trekken? En kan de stad deze problemen vóór zijn? Zullen toeristen onze stad nog beter weten te vinden nadat het Eurovisie Songfestival heeft plaatsgevonden? En wat betekent dit voor de leefbaarheid in de stad?

In het Bibliotheektheater gaan we op dinsdag 10 maart in gesprek met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer (auteur van de alom geprezen roman Grand Hotel Europa), Wilbert Lek (directeur van Rotterdam Partners), Ferrie Weeda (stadsgids) en Ko Koens (lector New Urban Tourism bij InHolland Rotterdam en co-auteur van het rapport: overtoerisme, over het begrijpen en managen van de groei van stedelijke toerisme). Tijdens het debat is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gespreksleiding: Lotfi El Hamidi.

Dit 010-Actueel debat wordt georganiseerd door LOKAAL & de Bibliotheek Rotterdam en staat in het teken van de Boekenweek, met als thema ‘Rebellen & Dwarsdenkers’. 

Organisatoren

LOKAAL
Bibliotheek Rotterdam

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie