Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

010-Actueel: Grand Hotel Rotterdam met o.a. Ilja Leonard Pfeijffer

17 november 2021 van 20:00 tot 22:00

Aan de hand van zijn boek Grand Hotel Europa, gaat Ilja Leonard Pfeijffer in gesprek over massatoerisme en wat dat betekent voor de stad Rotterdam. Hoe gaat de stad om met (massa)toerisme? Wat betekent het voor de leefbaarheid van de inwoners en ondernemers in de stad? Verandert de stad langzaam in Grand Hotel Rotterdam

Update 15 november: helaas zal Ilja Leonard Pfeijffer door de nieuwe maatregelen niet fysiek aanwezig zijn. Hij neemt online deel aan het gehele gesprek. 

Rotterdam is populair onder binnen- en buitenlandse toeristen. De economische impact wordt voor de stad steeds groter en de zakelijke reisindustrie is inmiddels een belangrijke inkomstenbron. Tot voor kort profiteerden hotels, attracties en bedrijven volop van de toenemende populariteit van Rotterdam. Voor de gemeente aanleiding om in 2018 voor het eerst een wethouder met de portefeuille Toerisme aan te stellen. Bovendien werd begin 2020 de eerste toeristische visie door wethouder Kasmi gepresenteerd waarin wordt beschreven hoe de stad de balans tussen levendigheid en leefbaarheid wil bewaken.

Huizenprijzen in stadscentra stijgen tot grote hoogtes, oorspronkelijke bewoners verlaten de stad, de infrastructuur kan de grote bezoekersstromen nauwelijks aan. Welke lessen kan Rotterdam hieruit trekken? Hoe gaat de stad om met (massa)toerisme? Wat betekent (massa)toerisme voor de leefbaarheid van de inwoners en ondernemers in de stad?

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme.

  • 19:30 – Inloop
  • 20:00 – Start programma

 

Het Panel

Arna Mačkić is architect en kunstenaar en samen met Baukje Trenning vormt ze Studio LA. Hun installatie City to Dusk staat op de Architectuurbiënnale van Venetië en werd geopend door Ilja Leonard Pfeijffer zelf. Volgens Ilja Leonard Pfeijffer is de installatie “(…) een briljante visualisatie van het destructieve potentieel van massatoerisme en daarmee een erg belangrijk werk.” Ook noemt hij dat er geen betere manier is waarop zijn roman kan worden samengevat. Bekijk hier een video van de installatie.


Als algemeen directeur van Rotterdam Partners richt Wilbert Lek zich op het op gang brengen van toerisme en het versterken van de bezoekerseconomie in Rotterdam. Zijn doel is om “samen verder te bouwen aan een sterk Rotterdam, dat wereldwijd bekend staat als een van de meest aantrekkelijke steden van Europa om je als bedrijf te vestigen, zaken te doen, een congres te houden of om te bezoeken als toerist.” In hoeverre draagt toerisme echt bij aan de versterking van de Rotterdamse economie? En wat betekent dit voor de leefbaarheid in de stad?


Het Rotterdamse stadsbestuur ziet toerisme en de groei ervan zijn een middel om de ambities van de stad te realiseren. Maar worden hier niet een aantal zaken over het hoofd gezien? Massatoerisme trekt namelijk ook grote internationale bedrijven aan waardoor lokale gemeenschappen onder druk komen te staan. Massatoerisme heeft invloed op werk, inkomen en op gelijkheid in de samenleving. Monique Kremer is bijzonder hoogleraar actief burgerschap aan de UvA. Werk, middenklasse, ongelijkheid en integratie zijn de onderwerpen waar zij kennis over heeft. Hoe kijkt zij aan tegen Grand Hotel Rotterdam vanuit haar positie als wetenschapper en kennishebber?


Marjolein Nieuwdorp is dagvoorzitter. Deze maatschappelijk betrokken Rotterdammer, politieke junkie en communicatiestrateeg leidt het gesprek in goede banen.

Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
Toegang: € 5,- (incl. drankje)
Aanmelden: verplicht via Eventbrite

Dit 010-Actueel gesprek wordt georganiseerd door LOKAAL & Bibliotheek Rotterdam.

Voor toegang tot het Bibliotheektheater is een coronatoegangsbewijs en geldig identiteitsbewijs verplicht. Kijk hier voor meer informatie.

Gegevens

Datum:
17 november 2021
Tijd:
20:00 tot 22:00
Evenement Categorie:

Organisatoren

Bibliotheek Rotterdam
LOKAAL

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie