Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

010-Actueel: Mijn vader, de expat

22 januari 2020 van 19:30 tot 21:00 | €5

“De plek waar een kind voor het eerst zijn ogen opent, dat is zijn thuis”

De Zeeuws-Marokkaanse Abdelkarim El-Fassi vraagt zijn vader in de documentaire ‘Mijn vader, de expat’ naar zijn dromen en zijn angsten en hoe hij terugkijkt op zijn emigratie. Zijn vader is officieel gastarbeider geweest, maar zijn zoon beschouwt hem als pionier en interviewt hem tijdens een rit langs de kust van Marokko.

Abdelkarim El-Fassi interviewt zijn vader die als gastarbeider naar Nederland kwam over het heden en de toekomst. Hij vraagt hem over zijn band met Nederland en zijn dromen en angsten. Terwijl zijn vader (die lijdt aan suikerziekte) hem uitlegt hoe je het beste thee kunt schenken, probeert Abdelkarim hem minder suiker en zoetigheid te laten eten.

Op woensdag 22 januari staat 010-Actueel in het teken van de gedeelde geschiedenis van de Marokkaans-Nederlandse migratie in Rotterdam. De avond start met de vertoning van de documentaire ‘Mijn vader, de expat’ en wordt afgesloten met een nagesprek o.l.v. Liesbeth Levy (directeur LOKAAL) met de maker van de film Abdelkarim El-Fassi, Nourdin El Ouali (fractievoorzitter van NIDA, een politieke partij met Rotterdams DNA en islamitische inspiratie. NIDA is in 2014 naar eigen zeggen opgericht vanuit de noodzaak om in verbinding met elkaar, met waardering voor diversiteit een mooi harmonieus geheel te maken van de stad) en Jacomijne Prins (zelfstandig onderzoeker en universitair docent aan de afdeling sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, doet o.a. onderzoek naar de identiteitsconstructie van jongeren met een migratieachtergrond).

Rotterdam is een stad bij uitstek die gekenmerkt wordt door diversiteit. Inwoners zien zichzelf in de eerste plaats als Rotterdammer en dan pas als bijvoorbeeld Nederlander, waardoor de vraag blijft in hoeverre de Rotterdamse migratiegeschiedenis als een gedeeld verleden, laat staan een gezamenlijke toekomst wordt ervaren.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederland en Marokko het arbeidswervingsverdrag hebben getekend waarmee Nederlandse bedrijven Marokkaanse arbeiders naar Nederland konden halen.

Tijd: 19:30 – 21:00 uur

Entreeprijs: 5 euro (incl. drankje)

Bestel hier je tickets.

Deze avond wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Bibliotheek Rotterdam. 

Gegevens

Datum:
22 januari 2020
Tijd:
19:30 tot 21:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , ,

Organisatoren

LOKAAL
Bibliotheek Rotterdam

Locatie

Bibliotheektheater Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie