DRAAD op locatie: Laat je stem horen!

Tijdens de volgende DRAAD op locatie op 6 juli 2022 van Stichting LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam, gaan we in gesprek met politici en Rotterdammers over de historisch lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was 38% en bij de wijkraadsverkiezingen 35%. Waarom hebben zoveel Rotterdammers geen gebruik gemaakt van hun stemrecht? Wat betekent de lage opkomst in en voor Rotterdam? Waarom was de opkomst in Carnisse 20% en in Hillegersberg-Noord 60%? Is er sprake van vergeten buurten?  

Er zijn al diverse onderzoeken gedaan naar factoren die de opkomst bij verkiezingen beïnvloeden en zijn er analyses gemaakt onder de kiezers. Ook nu is er door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een onderzoek aangekondigd naar de lage opkomst. In Rotterdam is in de gemeenteraad een debat gevoerd over de lage opkomst en wordt er een onderzoek ingesteld naar de lage opkomst.  

Voor het niet-stemmen noemen mensen verschillende redenen: van geen vertrouwen in de overheid tot geen interesse in de politiek, of niet weten hoe je je stem kunt uitbrengen. Ook de grote keuzemogelijkheid wordt door sommige kiezers als complex ervaren. Tegelijkertijd zien we gemeenteraadsleden die zich inspannen om hun rol als volksvertegenwoordiger goed in te vullen. Wat kunnen de gemeenteraadsleden en wijkraadsleden in Rotterdam doen om in verbinding te komen en blijven met hun inwoners? Hoe zorg je dat mensen die zich niet gezien of gehoord voelen, wel worden gezien en gehoord?  

Deze bijeenkomst wordt geleid door Ilona Eichhorn. Ilona heeft jarenlange ervaring als coach, trainer en gespreksleider en is erg betrokken met het thema van deze DRAAD.   

DRAAD is een laagdrempelige vorm van gesprek met (lokale) vertegenwoordigers over maatschappelijke thema’s. Bij dit gesprek zijn er vertegenwoordigers aanwezig van de lokale politiek, lokale maatschappelijke organisaties en de media. Dit voorjaar voert LOKAAL DRAAD een aantal keer uit op locatie, waaronder de DRAAD Kinderarmoede, daar waar het onderwerp acuut is en leeft, om zo in gesprek te kunnen gaan met de burgers van de stad.

DRAAD op locatie: Laat je stem horen!

Datum: woensdag 6 juli 2022 
Tijd: 18.30u (inloop met hapjesbuffet) programma start om 19.00 uur (tot 20.30 uur) 
Locatie: Pier 80, Huis van de Wijk, Rösener Manzstraat 80, 3026 TV Rotterdam 

Aanmelden kan door te mailen naar Emma Boeringa, emma.boeringa@lokaal.org. 

Door

Tags: DRAAD, DRAAD op locatie & gemeenteraadsverkiezingen